Οικονομία

Eurogroup: Εγκαταλείπει την προεδρία o Μάριο Σεντένο – Στις 9 Ιουλίου εκλογές

Eurogroup: Εγκαταλείπει την προεδρία o Μάριο Σεντένο – Στις 9 Ιουλίου εκλογές
Eurogroup: Την απόφασή του να μην διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup, ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο.

Δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup, η οποία λήγει στις 13 Ιουλίου, ο Μάριο Σεντένο. Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω Twitter πως θα εκκινήσει τη διαδικασία της αντικατάστασής του την επόμενη Πέμπτη.

Ο επόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιλεγεί στις 9 Ιουλίου.

H εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Σεντένο να αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας. Τη θέση του θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Ζοάο Λεάο. «Η θητεία μου ως προέδρου του Eurogroup θα λήξει στις 13 Ιουλίου 2020. Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην Ευρωομάδα για την απόφασή μου να μην ζητήσω δεύτερη θητεία, καθώς έως τις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ ως υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Σεντένο θεωρείται ότι κατάφερε να αντιστρέψει μακρόχρονες πολιτικές λιτότητας ενώ η χώρα του πέτυχε παράλληλα το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 45 χρόνια. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο και τόνισε ότι το Eurogroup «πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη». “Ευχαριστώ  Μάριο Σεντένο για τη σκληρή δουλειά σου ως πρόεδρος του Eurogroup, ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία. Το Eurogroup πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. O COVID-19 έχει σταματήσει την οικονομία, αλλά έχει επιταχύνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλύτερη οικοδόμηση” έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.

Λίγα λόγια για το Eurogroup:

Το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο στο πλαίσιο του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών που ανήκουν στην ευρωζώνη συζητούν ζητήματα σχετικά με τις κοινές ευθύνες των κρατών τους έναντι του ευρώ. Βασική του αποστολή είναι να εξασφαλίζει τον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να προωθεί τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Ο συντονισμός της πολιτικής μεταξύ των κρατών που ανήκουν στην ευρωζώνη έχει καίρια σημασία για την εξασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις του Eurogroup καλύπτουν ειδικά ζητήματα σχετικά με το ευρώ καθώς και ευρύτερα θέματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις δημοσιονομικές, νομισματικές και διαρθρωτικές πολιτικές των κρατών μελών της ευρωζώνης. Ο στόχος του είναι να προσδιορίζονται τα κοινά προβλήματα και να αναζητούνται κοινοί τρόποι αντιμετώπισης. Είναι επίσης αρμόδιο για την προετοιμασία των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης και την εξασφάλιση των επακόλουθων εργασιών.

Το Eurogroup συζητεί τακτικά τα ακόλουθα θέματα:

  • την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης
  • τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών της ευρωζώνης
  • τη μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη
  • τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενέχουν δυναμική για την τόνωση της ανάπτυξης
  • ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη
  • τις προετοιμασίες για τις διεθνείς συναντήσεις
  • τη διεύρυνση της ευρωζώνης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments