Διεθνή

Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη: Mεταφορά στρατιωτικού υλικού υπό τη συνοδεία 3 τουρκικών φρεγατών

Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη: Mεταφορά στρατιωτικού υλικού υπό τη συνοδεία 3 τουρκικών φρεγατών
Πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη: Το εν λόγω φορτηγό πλοίο που συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη, ενώ προσεγγίστηκε από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» όπως και από το ελικόπτερο Sikorsky S-70B, στο πλαίσιο ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

To φορτηγό πλοίο Cirkin με σημαία της Τανζανίας συνοδεύουν  τρεις τουρκικές φρεγάτες το οποίο κινείται νοτιοδυτικά της Κρήτης με κατεύθυνση λιμάνι της Λιβύης, σύμφωνα με το protothema.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που συντονίζουν την επιχείρηση “Irini” έχουν την πληροφορία ότι το φορτηγό πλοίο που συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη. Ειδικότερα, σήμερα 10 Ιουνίου,  το εν λόγω πλοίο προσεγγίστηκε από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, έπειτα από εντολή του Ιταλού διοικητή της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής δύναμης.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης το ελικόπτερο Sikorsky S-70B πέταξε πάνω από το ύποπτο φόρτηγο πλοίο, ζητώντας  να κάνει έλεγχο σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της επιχειρήσης Irini που έχει ως βασικό σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Αυτό προβλέπεται από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχοντας σκοπό να βάλουν τέλος στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη. Ωστόσο, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου δεν απάντησαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις των χειριστών του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Μετά όμως από λίγη ώρα μετά ένα από τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία απάντησε στο αίτημα για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας, ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι αρνήθηκαν τον έλεγχο του φορτίου το οποίο μεταφέρει το πλοίο Cirkin παραδεχόμενοι εμμέσως τι μπορεί να περιλαμβάνεται σε αυτό.

Yπενθυμίζεται ότι πριν 10 περίπου ημέρες τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από ρουκέτες έπληξαν πάρκο στην Τρίπολη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην πόλη τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή 31 Μάιου όταν ρουκέτες έπληξαν πάρκο στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΚΕΣ, ο Αμίν αλ Χασέμι  ανέφερε σχετικά: «Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν» όταν πέντε ρουκέτες έπληξαν κατοικημένους τομείς της Τρίπολης. «Πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και ένας από αυτούς ακρωτηριάστηκε» μετά τον βομβαρδισμό, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ρίχνοντας την ευθύνη στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο Χασέμι διευκρίνισε ότι οι τομείς που βομβαρδίστηκαν ήταν μια πλατεία και ένας δρόμος στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων αδιακρίτως, από χερσαία μέσα και από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) καταγράφονται ολοένα πιο συχνά στην πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση κατηγορεί για αυτές τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments