Άποψη

«IRINI»: Ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση – ανέκδοτο

«IRINI»: Ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση – ανέκδοτο
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την επιχείρηση «Irini» την οποία χαρακτηρίζει ανέκδοτο. Στη συνέχεια αναλύει τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ στηλιτεύει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ότι η ΕΕ ως γεωπολιτικό μέγεθος είναι «αδιάφορο» και ως στρατιωτικό, υπό την έννοια των κοινών στρατιωτικών επιχειρησιακών, πρακτικά ανύπαρκτο είναι γνωστό. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης απόρροια των αποκλινόντων εθνικών συμφερόντων μεταξύ των κρατών μελών.

Αντικειμενικά, είναι δύσκολο να συγκεραστούν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις 27 κρατών (μέχρι πρότινος 28 με τη Βρετανία που ήταν μία… διαφωνία από μόνη της) κυρίως όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα.

Γνωστό είναι επίσης ότι η Τουρκία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης διπλωματικής ασυλίας καθώς είναι ένα κράτος που παρότι η βασική λειτουργία του είναι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε όλες τις εκδοχές, διαστάσεις και περιπτώσεις, ποτέ δεν έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της συμπεριφοράς της. Όταν αυτά τα δύο συναντώνται, η αβουλία της ΕΕ και η αυθαιρεσία της Τουρκίας, τότε μιλάμε για τον τέλειο αυτοευτελισμό της πρώτης και την απόλυτη αποθράσυνση της δεύτερης.

Η κατ’ ευφημισμόν «επιχείρηση» «IRINI» της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο (εδώ γελάνε) όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη κατέληξε σε αυτό που ήταν προφανές από την αρχή ότι θα καταλήξει, σε ανέκδοτο.

Χθες φορτηγό πλοίο με την ονομασία «Cirkin» υπό σημαία Τανζανίας το οποίο έπλεε με πορεία προς τη Λιβύη θεωρήθηκε ύποπτο για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής υποτιθέμενης επιχειρησιακής δύναμης έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», η οποία συμμετέχει και περιπολεί νοτίως της Κρήτης, να προσεγγίσει το εν λόγω πλοίο και να διαπιστώσει αν όντως παραβιάζει το εμπάργκο.

«Υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας»

Το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας, ένα Sikorsky S-70B, απογειώθηκε, πέταξε πάνω από το ύποπτο φορτηγό πλοίο και οι χειριστές ζήτησαν από τον κυβερνήτη μέσω ασυρμάτου να διενεργήσουν έλεγχο. Ο κυβερνήτης του πλοίου δεν απάντησε και αντ’ αυτού η απόκριση ήρθε από τον… πλοίαρχο μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το ύποπτο φορτηγό! Η οποία ήταν βέβαια αρνητική με την προειδοποίηση μάλιστα ότι το πλοίο που προφανώς δεν μεταφέρει κεράσια «βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας»…

Σημαντική «λεπτομέρεια» ότι το πλοίο που σπάει το εμπάργκο συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες. Δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια, πλοία άλλου κράτους που υποτίθεται ότι συμμετέχουν στην επιχείρηση, πλην της ελληνικής φρεγάτας, δεν εμφανίστηκαν για να συνδράμουν.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Irini» τελεί υπό την αιγίδα και εξουσιοδότηση της ΕΕ, βάσει σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο στη Λιβύη. Μετά την απάντηση του πλοιάρχου της τουρκικής φρεγάτας ο Ιταλός διοικητής από το γραφείο του στο στρατηγείο της Ρώμης έδωσε οδηγία στο πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στην φρεγάτα «Σπέτσαι» και η ελληνική φρεγάτα να παρακολουθεί από απόσταση το ύποπτο πλοίο και τις φρεγάτες που το συνοδεύουν.

Και ζήσαν αυτοί καλά και οι Τούρκοι και ο Σαράτζ ακόμα καλύτερα αφού η μαζική τουρκική βοήθεια σε εξοπλισμό, αξιωματικούς και τζιχαντιστές μισθοφόρους συνεχίζεται απρόσκοπτα, άλλαξε τον ρου στο πεδίο της μάχης, διέσωσε το καθεστώς της Τρίπολης που είναι υποχείριο της Άγκυρας κα διασφάλισε νεοθωμανική εγκατάσταση στα βορειοαφρικανικά παράλια. Οι δε Ευρωπαίοι την επόμενη επιχείρηση μπορούν να την κάνουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουμε και τα καύσιμα. Έτσι κι αλλιώς, το ίδιο είναι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments