Ελλάδα

Μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά: Την επανεκκίνηση του προγράμματος ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά: Την επανεκκίνηση του προγράμματος ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας
Μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά: Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη

Ξεκίνησε και πάλι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Κικίλιας ανέφερε:«Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα και οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε ο υπουργός, «αδειοδοτήσαμε την επέκταση του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για Μεταμοσχεύσεις Νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού»».

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε επίσης: «Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη. Το πρόγραμμα, που ανεστάλη για τρεις περίπου μήνες λόγω κορωνοϊού, έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες. Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα πέντε που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου. Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έδωσα εντολή στο διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταμοσχευτική δραστηριότητα συμπαγών οργάνων έχει μειωθεί δραματικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε με 7 δοτές οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12 μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς. Επίσης, δότες ιστών και οργάνων, από 36 έως 76 ετών, που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Βόλου, της Λαμίας και του Ηρακλείου της Κρήτης, κατόπιν της συναίνεσης των οικογενειών τους, χάρισαν ή βελτίωσαν τη ζωή σε 26 ασθενείς, ηλικίας 37 έως 70 ετών. Επιπλέον, οι 3 από τους 7 δότες προήλθαν από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται, ότι όλοι οι δότες, αλλά και οι υποψήφιοι λήπτες, ελέγχονται και θα εξακολουθούν να ελέγχονται για κορωνοϊό, προ της λήψης και της μεταμόσχευσης των οργάνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΜ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments