Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Η πλειοψηφία των Τούρκων θέλει να γίνει τζαμί

Αγιά Σοφιά: Η πλειοψηφία των Τούρκων θέλει να γίνει τζαμί
Αγιά Σοφιά: Το 73% των Τούρκων θέλει η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Yeni Safak.

Την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί επιθυμεί το 73,3% των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. Μόνο το 22,4% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι», ενώ μόλις το 4,3% δεν εξέφρασε άποψη. Η έρευνα της εταιρείας «Αρέντα», πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 2-5 Ιουνίου 2020, αμέσως μετά την 567η επέτειο της Άλωσης της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, και έλαβαν μέρος 2.414 άτομα.

Το 68,2% των ερωτηθέντων αντέδρασε θετικά στην ανάγνωση του κορανίου στην Αγιά Σοφιά και δήλωσε πως θα ήθελε να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια την ίδια ημέρα.

Μιλώντας σήμερα σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Αγία Σοφιά δεν αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα, καθώς συνιστά «εσωτερική υπόθεση» και «ζήτημα εσωτερικής κυριαρχίας». Ερωτηθείς για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρέπεμψε στην απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου. «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό, τι θέλει αφού της ανήκει. Ο υπουργός της γειτονικής χώρας επιμένει να συντηρεί την επιθετική ρητορική. «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει», δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Ahaber. Ο Ακάρ το τράβηξε ακόμα παραπάνω, καθώς αναφέρθηκε ακόμη και σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν είναι κατάλληλο αυτό και το τονίζω», είπε ο Ακάρ. Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. «16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα με 6 μιλιά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments