Ελλάδα

Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Έτσι θα υποδεχτούν τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου

Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Έτσι θα υποδεχτούν τους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου
Υγειονομικά πρωτόκολλα νησιά: Σχέδιο βασισμένο σε τρεις άξονες ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα στον τουρισμό. Στήριξη των δομών υγείας, αεροδιακομιδές και πολλαπλά τεστ ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας. Σημειώνεται, πως η χώρας μας ανοίγει τα σύνορα για τους τουρίστες από 29 χώρες από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Τα μέτρα αφορούν σε τρεις άξονες:

  • Στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη
  • στις αεροδιακομιδές
  • στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις

Ο κ. Κικίλιας είπε πως “στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού” και σημείωσε: «Έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί». Σχετικά με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της υγείας με επικουρικό προσωπικό, ενίσχυση με γιατρούς από υγειονομικές περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως “οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ”. Παράλληλα, ανέφερε πως “οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση. Επιπλέον, μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά”.  «Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας θα γίνεται με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ. “Έχουμε 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες” ανακοίνωσε.

Χάρης Θεοχάρης: “Από 1η Ιουλίου ανοίγει ο τουρισμός”

Με τη σειρά του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας στηρίζεται στο άνοιγμα του τουρισμού. «Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις».

Συγχρόνως, ανακοίνωσε πως από 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Αλβανία και Σκόπια ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA. Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σκοπίων. Διευκρινίζεται, ότι:

  • Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
  • Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
  • Επίσης, υπενθύμισε ότι από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Αυτά είναι τα μέτρα προληπτικού ελέγχου:

  • Στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
  • Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.
  • Από την Ιη Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Σημειώνεται, πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. “Το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν” κατέληξε στην παρουσίασή του ο κ. Θεοχάρης.

Αναλυτικά όλο το σχέδιο εδώ και όσα ειπώθηκαν παρακάτω:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments