Οικονομία

Προίκας: Ένας αιώνας τυροκόμισης αυθεντικών γεύσεων

Προίκας: Ένας αιώνας τυροκόμισης αυθεντικών γεύσεων
Προίκας: Στο Σοχό, σ’ αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό, ξεκίνάει η ιστορία της δημιουργίας των παραδοσιακών τυριών της οικογένειας Προίκα

Η οικογένεια Προίκα ασχολείται με την τυροκόμιση πάνω από έναν αιώνα. Όλα αυτά τα χρόνια η τυροκόμιση γίνεται με τον ίδιο ζήλο και μεγάλο κέφι, με σεβασμό στην παράδοση. Έχοντας συγκεντρώσει ένα τεράστιο απόσταγμα εμπειρίας και γνώσεων πάππου προς πάππο, η “ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε.” συνεχίζει να παράγει εκλεκτά, πρωτοποριακά και αδιαφιλονίκητα υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές με τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας και της ολικής ποιότητας.

Αποφεύγοντας με πάθος την χρήση πρόσθετων, συντηρητικών, χρωστικών και ομοιομάτων, χρησιμοποιώντας μόνο γνήσιο ελληνικό γάλα από επιλεγμένα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, έχει σαν στόχο οι καταναλωτές να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν στα τυριά της, φυσικές γευστικές απολαύσεις, γεμάτες μεράκι και μνήμες αγνότητας. Κασέρι Προίκα, Τυρί Προίκα, Ημισκληρο τυρί “Σοχινό”, Καπνιστό, Πικάντικα Τυριά, Κατσικίσιο τυρί, Φέτα, Μυζήθρα, Βούτυρο είναι τα προϊόντα της, που σήμερα σας παρουσιάζει και σας προκαλεί να δοκιμάσετε. Όλα μαζί προικισμένα με ασυναγώνιστη γεύση, μεγάλη θρεπτική αξία, υγιεινή φυσική επεξεργασία συνθέτουν μια αξιοζήλευτη “Οικογένεια Προικισμένων Τυριών”.

Η ιστορία της αυθεντικής γεύσης ξεκινά από το 1890, στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό, ο Κώστας Προίκας κλήθηκε από τον Ηγούμενο μιας Μονής του Αγίου Όρους να κατασκευάσει ξύλινα βαρέλια που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση των κρασιών και του λαδιού τους. Γνώστες της υψηλής και δύσκολης τέχνης παραγωγής εκλεκτών τυριών οι μοναχοί της Μονής, άριστος τεχνίτης στην κατασκευή των βαρελιών ο παππούς Κώστας, αντάλλαξαν γνώσεις και μυστικά.

Την τέχνη αυτή με τα μυστικά της φέρνει με την επιστροφή του στο Σοχό. Έτσι δημιουργεί το πρώτο κοπάδι με αιγοπρόβατα με σκοπό την παραγωγή τυριών μαζί με τη φαμίλια του. Στη διάρκεια, βελτιώνει την τέχνη, και πετυχαίνει την «παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Προίκα», μια συνταγή που πέρασε και από γενιά σε γενιά, χωρίς να αλλοιωθεί με το χρόνο. Το 1948  εγγονός του, Σταμάτης Προίκας, διορατικός και πρωτοπόρος, αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκόμηση γάλακτος, αξιοποιώντας την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή. Φτιάχνει λοιπόν, το πρώτο μικρό τυροκομείο στη γειτονιά του σπιτιού του, στο Σοχό.

Μετά από διετή επιτυχημένη πορεία, ο Σταμάτης Προίκας προχωρά στην κατασκευή καινούργιου τυροκομείου, σε σύγχρονες, για την εποχή του, εγκαταστάσεις, δίνοντας νέα μορφή και προοπτική ανάπτυξης στην εταιρία. Στη βάση αυτή, αρχίζει μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης της επιχείρησης, με στόχους την αύξηση των πωλήσεων και τη δημιουργία «ονόματος» στην αγορά. Στόχοι που επιτυγχάνονται.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην επιχείρηση εισέρχεται και η μικρή του κόρη, Ελένη. Η Ελένη Προίκα, μπαίνει με τον ίδιο ζήλο και με μεγάλο κέφι στην προσπάθεια για τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης. Από το 1990 η εταιρεία γίνεται μετοχική και η Ελένη Προίκα αναλαμβάνει τη διεύθυνση της επιχείρησης με τη μόνιμη συμπαράσταση του πατέρα της. Έκτοτε, η επιχείρηση μετακομίζει σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με κωδικό λειτουργίας από την Ε.Ε. και με τις καλύτερες προδιαγραφές για την ποιότητα των προϊόντων της, διατηρώντας την παλιά οικογενειακή συνταγή.

Η διατήρηση, όλα αυτά τα χρόνια της άριστης ποιότητας των προϊόντων της και τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής συνταγής είχαν ως αποτέλεσμα τα προϊόντα της εταιρείας με κυρίαρχο το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑ Σοχού να επιβληθούν στην αγορά και να δημιουργήσουν επώνυμη ζήτηση.

Σήμερα, η εταιρεία προχώρησε στη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος HACCP. Η σωστή επεξεργασία, ο έλεγχος ποιότητας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η ασφαλής διανομή όλων των προϊόντων της εταιρείας “ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε.” πραγματοποιούνται με βάση τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να πληρούν τις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας όσο και τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τυροκομείο Προίκα σήμερα διαθέτει τρεις γραμμές παραγωγής τυριών.

  • Η πρώτη γραμμή παράγει μαλακά τυριά.
  • Η δεύτερη γραμμή παράγει τα σκληρά τυριά.
  • Η τρίτη γραμμή παράγει τα τυριά τυρογάλακτος.

Η κάθε γραμμή έχει τη δυνατότητα εργασίας τριών κύκλων παραγωγής μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Η επιχείριση έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί 80 τόνους γάλα ημερησίως για την παραγωγή σκληρών και μαλακών τυριών με τη χρήση υπερσύγχρονων μηχανημάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments