Άποψη

Όταν μπλέκεις τον Covid με τη τουρκική απειλή και τα επιχειρησιακά σχέδια με τα πρωτόκολλα για τα μπιτς μπαρ

Όταν μπλέκεις τον Covid με τη τουρκική απειλή και τα επιχειρησιακά σχέδια με τα πρωτόκολλα για τα μπιτς μπαρ
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος αρθρογραφεί στο νέο του blog στο pagenews.gr για το πόσο έτοιμοι πρέπει να είναι οι πολιτικοί σε μια ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία. Γιατί όπως επισημαίνει οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες.

Τη νύχτα των Ιμίων, στη Βουλή ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης έκανε “φροντιστήριο” στον πρωθυπουργό και σε κάποιους υπουργούς για να εξηγήσει τι είναι οι κανόνες εμπλοκής! Η εξέλιξη γνωστή: μείναμε “μετεξεταστέοι”… Τώρα ακούμε υπουργό της κυβέρνησης να δηλώνει, ότι “αν τελικά η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια υπάρχουν διαβαθμισμένα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν”!!! Δεν θα δεχτούμε “επίθεση” από τον κορονοϊό και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιχειρησιακά σχέδια, όχι πρωτόκολλα!

Η φράση που χρησιμοποιούν περίπου ως “καραμέλα” οι πολιτικοί μας το τελευταίο διάστημα ότι “είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο με την Τουρκία“, δεν μπορεί να είναι μια “προκάτ δήλωση” από τις πολλές που χρησιμοποιούν στην τηλεοπτική τους δραστηριότητα, που είναι και πολύ έντονη. Το “είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο” δεν αφορά μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ίσως πιστεύουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι έτοιμες. Όμως οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν επειδή έτσι τους βολεύει, ότι πρωτίστως έτοιμοι πρέπει να ΄ναι οι ίδιοι.

Οι πολιτικοί δίνουν τις εντολές. Οι πολιτικοί πρέπει να απελευθερώσουν τους κανόνες εμπλοκής που δεν είναι …πρωτόκολλα για τα μπιτσ μπαρ στα νησιά. Οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν την απόφαση για τον τρόπο και την ένταση αντιμετώπισης της όποιας τουρκικής επιθετικής κίνησης…

Έχει γίνει κάποια άσκηση “προσομοίωσης κρίσης” -υπάρχουν πολλές- με την συμμετοχή του πρωθυπουργού; Έχει εκπαιδευτεί το πολιτικό προσωπικό για να γνωρίζει τις διαδικασίες μιας στρατιωτικής κρίσης; Γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν; Έχουν καταλάβει ότι ίσως να κληθούν να λάβουν σε περιορισμένο χρόνο και υπό μεγάλη πίεση, αποφάσεις που θα κρίνουν ζωές αλλά και το μέλλον της χώρας; Αν ακόμη μπερδεύουν τα πρωτόκολλα με τα επιχειρησιακά σχέδια , φοβόμαστε ότι την κρίσιμη ώρα πάλι …φροντιστήριο θα κάνουν οι στρατιωτικοί.

Θα πείτε ότι πολλά ζητάμε. Μήνες εξελίσσεται η κρίση με την Τουρκία και δεν έχουμε δει ούτε μία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η δικαιολογία είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Δεν την επιθυμούν ,γιατί είναι βέβαιοι ότι όσα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες θα διαρρεύσουν από τους συμμετέχοντες! Δηλαδή μας λένε ευθέως ότι ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλο ,ακόμη και σε τέτοα σοβαρά θέματα.

Η κατάσταση με την Τουρκία ,όπως όλα δείχνουν θα επιδεινωθεί, μετά από το καλοκαίρι. Ο χρόνος για να προετοιμαστούμε είναι ελάχιστος και καλό θα ΄ναι να τον εκμεταλλευθούμε. Όλοι μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρά τα προβλήματα που τους προκάλεσαν οι λανθασμένες πολιτικές της τελευταίας 30ετίας και η δεκαετής οικονομική κρίση έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή. Αυτό που θα χρειαστούν μόνο, είναι να ΄χουν σαφείς εντολές για να εφαρμόσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία “δουλεύουν” και επικαιροποιούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments