Ελλάδα

Ηράκλειο: Η συγκινητική στιγμή στο μνημόσυνο των 62 μαρτύρων

Ηράκλειο: Η συγκινητική στιγμή στο μνημόσυνο των 62 μαρτύρων
Ηράκλειο: Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

Αρχιερατικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 και τις 14 Ιουνίου του 1942, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι του Ηρακλείου. Την τελετή διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Δήμος Ηρακλείου. Στη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών. Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

«Συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από τον Ιούνιο του 1942. Στις 3 και 14 εκείνου του μηνός, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, συνεχίζοντας τις θηριωδίες που διέπρατταν καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής. Οι 62 Εθνομάρτυρες -ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940- αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια, έχοντας επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας, με τίμημα την ίδια την ζωή τους.

H θυσία των 62 εκτελεσθέντων

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του τόπου μας, είχε ακόμη δυσβάστακτα χρόνια, αναρίθμητες απώλειες και αμέτρητες πράξεις ηρωισμού. Εντούτοις, η θυσία των 62 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Είναι πάντα παρόντες στην συλλογική μας μνήμη, σύμβολα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης, για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι Βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανώλης Συντιχάκης, Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο Πρόεδρος του ΔΣ Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, οι Αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης και Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Άσπρης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments