Άποψη

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε
Τη φιέστα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο Pagenews.gr και για το κατά πόσο το "άνοιγμα των συνόρων" στους τουρίστες θα είναι επικίνδυνο για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δόξες του παρελθόντος θύμισε η κυβερνητική φιέστα στην Σαντορίνη για τα “εγκαίνια” του ελληνικού τουρισμού για το 2020. Περί τους 100 δημοσιογράφους διαφόρων ειδικοτήτων, με πληρωμένα όλα τα έξοδα έφθασαν στο νησί από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή για να καλύψουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.

Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά: οι κρατήσεις για εφέτος κινούνται λίγο πάνω από το 10%, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός χθες στον ΣΕΒ πολλά ξενοδοχεία σκέπτονται να μην ανοίξουν γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Αυτό που δεν λέει κανείς βέβαια είναι ότι εκείνοι που κυριώς θα υποστούν τις συνέπειες είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου.

Η φιέστα ήταν μία έκκληση για τους τουρίστες του εξωτερικού: Ελάτε και μην ανησυχείτε για τα υπόλοιπα. Άλλωστε ήδη τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται, στα αεροδρόμια δεν γίνονται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, πρόβλεψη για την καραντίνα έαν κάποιος ανιχνευθεί θετικός δεν υπάρχει, υγειονομική θωράκιση των νησιών δεν υφίσταται -όπως διαβεβαιώνουν οι τοπικοί παράγοντες της υγείας διαψεύδοντας τις δηλώσεις των υπευθύνων.

Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μία δύσκολη απόφαση: να ανοίξει άνευ όρων τον τουρισμό για να περισώσει ότι μπορεί από την τουριστική σεζόν και να περιορίσει την ύφεση κάτω από το 10% ή να επιμείνει στα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών και να κινδυνεύσει να τους δει μετά να αρρωσταίνουν από τις συνέπειες της φτώχειας. Η κυβέρνηση δεν δίστασε, από την στιγμή που διεθνώς τα μέτρα χαλάρωσαν πήρε την απόφαση να ανοίξει την οικονομία. Στην πραγματικότητα η πλειονότητας της κοινωνίας που βλέπει ήδη της συνέπειες της ύφεσης μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης συμφωνεί. Γι αυτό άλλωστε και η αντιπολίτευση επίσης δεν αντιδρά.

Η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί μέχρι τώρα δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να θωρακίσει την χώρα από ένα δεύτερο ίσως εισαγόμενο κύμα λόγω του κορονοϊού, προκειμένου να συνεχίσει κανονικά η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση έχει πέσει έξω και σε όλες τις οικονομικές της εξαγγελίες.

Το βεβαιώνουν τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2019 και των αρχών του 2020 πριν ενσκήψει η επιδημία. Στην πραγματικότητα ο κορονοϊός έσωσε την κυβέρνηση. Φυσικά και προ κορονοϊού και μετά δεν πρόκειται να έλθει το τσουνάμι των επενδύσεων που υποσχόταν ο πρωθυπουργός. Αντί όμως να εξετάσει τι δεν πάει καλά για να το διορθώσει, επιμένει στην ίδια συνταγή που φυσικά -εκτός από το ξεπούλημα του αγαθού του νερού και του φιλέτου στο ελληνικό- δεν θα φέρει επενδύσεις. Οι φιέστες όπως της Σαντορίνης είναι για να βγαίνουν ωραίες φωτογραφίες και να συντηρεί το προβάδισμα ο πρωθυπουργός. Μέχρι πότε;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments