Ειδήσεις

Κατανάλωση σοκ κοκαΐνης στην καραντίνα στην Αθήνα

Κατανάλωση σοκ κοκαΐνης στην καραντίνα στην Αθήνα
Ναρκωτικά καραντίνα: Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο.

Στα ναρκωτικά κατέφυγε μεγάλη μερίδα κατοίκων της Αθήνας στη διάρκεια της καραντίνας τους προηγούμενους μήνες, ενώ μικρότερη αύξηση παρουσίασαν τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Συγκεκριμένα η κατανάλωση κοκαΐνης αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα.

650% αύξηση της αμφεταμίνης

Αναφορικά με την αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019. Πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε στο 37% παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal). «Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Μάλιστα, σε μερικές ημέρες που ολοκληρώνεται ένα ακόμη μέρος της μελέτης, θα γνωρίζουμε και ακριβώς πόσα άτομα πήραν και ποιο ναρκωτικό την συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί στο Protagon ο Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Πώς γίνεται η ανάλυση

Οι ερευνητές παρακολουθούν τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια, η οποία δέχεται τα λύματα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Αναλύουν χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους εξάγουν συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Σε αυτά εντοπίζουν ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα, ενώ μπορούν να παρατηρήσουν την μεταβολή της αδρεναλίνης και της δοπαμίνης και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

«Για παράδειγμα, στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, παρατηρήσαμε δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα. Καταγράψαμε αύξηση κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Αντιβιοτικά

Όσον αφορά στα αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα σημειώθηκε αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Ο κ. Θωμαΐδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων».

Ηρεμιστικά

Σχετικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο πώς εμφανίζεται αύξηση 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor), φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

Αντικαταθλιπτικά

Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση 31%. «Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σχολιάζει ο ίδιος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments