Ελλάδα

Θέματα Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ: «Εύκολα και κατανοητά» τα κείμενα

Θέματα Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ: «Εύκολα και κατανοητά» τα κείμενα
Θέματα Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ: "Διαχρονικά επίκαιρο" το θέμα των Νέων Ελληνικών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

“Διαχρονικά επίκαιρο” το θέμα των Νέων Ελληνικών που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.  Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, αναφέρει ότι οι μαθητές «κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο, αναφορικά με το περιβάλλον και ειδικότερα με την προστασία του υδάτινου στοιχείου». Ενώ παράλληλα πρόσθεσε:  «Το μη λογοτεχνικό κείμενο ανήκει στο γραμματειακό είδος του άρθρου και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον τύπου. Το λογοτεχνικό ανήκει στον Ίταλο Καλβίνο, με τη γραφή του οποίου οι μαθητές έχουν εξοικειωθεί ήδη από το γυμνάσιο».

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, αναφέρει ότι «σε όλα τα ζητούμενα είναι διατυπωμένε με σαφήνεια και δεν προκαλούν έκπληξη στους προετοιμασμένους υποψηφίους»

Στους μαθητές δόθηκε ένα άρθρο από εβδομαδιαίο περιοδικό «που αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία σηματοδοτεί κάθε χρόνο μια επείγουσα υπενθύμιση ότι το υδάτινο στοιχείο είναι από τα πολυτιμότερα για την ανθρώπινη ύπαρξη» . Παράλληλα τους ζητήθηκε να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα απευθύνουν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους με θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν το υδάτινο στοιχείο.  Στο κομμάτι του λογοτεχνικού κειμένου τους δόθηκε ένα απόσπασμα από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο «Καλβίνο Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη».

Το κείμενο στο οποίο βασίστηκε το θέμα της έκθεσης και οι ερωτήσεις, ήταν διασκευή άρθρου του Κοσμά Βίδου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Στο δεύτερο μέρος της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω σε απόσπασμα που προέρχεται από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο Καλβίνο «Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη» (μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1989), με τίτλο: «Πού είναι πιο γαλάζιος ο ποταμός». Στην ιστορία, ο ήρωας εργάζεται ως αχθοφόρος σε μια εταιρεία για να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του. Στη δουλειά του και στο καφενείο ακούει διαρκώς ιστορίες που αποκαλύπτουν στοιχεία σχετικά με την κερδοσκοπία στα τρόφιμα και αποφασίζει να δράσει.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments