Ελλάδα

Δημογραφικό έρευνα Κομισιόν: Καμπανάκι για την Ελλάδα – Διαρκής συρρίκνωση του πληθυσμού έως το 2070

Δημογραφικό έρευνα Κομισιόν: Καμπανάκι για την Ελλάδα – Διαρκής συρρίκνωση του πληθυσμού έως το 2070
Δημογραφικό έρευνα Κομισιόν: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η χώρα μας θα δει τον πληθυσμό της να μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2070.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είναι ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα. Σίγουρα η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε τα πράγματα δυσκολότερα καθώς οι νέοι έκαναν δεύτερες σκέψεις για τη δημιουργία νέας οικογένειας. Τα ποσοστά γήρανσης στον Ελληνικό πληθυσμό είναι έντονα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Αυτό έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν που ανέφερε ότι ορισμένες χώρες θα έχουν συρρίκνωση  του πληθυσμού τους μέχρι το 2070. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα.

Μαζί με τη χώρας ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Βουλγαρία, Ιταλία,  Λετονία,  Κροατία,  Λιθουανία, Ουγγαρία,  Πολωνία και η Ρουμανία. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης – από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έως τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, τις γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και την αυξανόμενη αστικοποίηση. Παράλληλα είναι ξεκάθαρη η μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό – το οποίο αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070.

Η έκθεση για την Ελλάδα

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η έκθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως 69 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070 και οι ομάδες από τα 70 ως τα 80+ θα διπλασιαστούν. Ο πληθυσμός στο σύνολό του θα φτάσει πέσει στα 8,5 εκατομμύρια το 2070, αλλά με μεγάλη αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 ως 80+. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000), και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2070 θα είναι τα 86 έτη για τους άνδρες και 91 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 81,9 και 65,4 αντίστοιχα στο σύνολο (84,4 και 65,9 για τις γυναίκες και 79,3 και 65 για τους άνδρες. Το 2018 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,55 παιδιά ανά γυναίκα. Το ποσοστό είναι αισθητά κάτω από τον λόγο 2,1 που θεωρείται το απαραίτητο επίπεδο διατήρησης σταθερού του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν καμία περιοχή της Ευρώπης δεν επιτυγχάνει αυτή την αναλογία, όμως κάποιες περιοχές της, όπως η βορειοδυτική χερσόνησος της Ιβηρικής, η Σαρδηνία και περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται κάτω ακόμη και από τον λόγο 1.25.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments