Οικονομία

Φορολογικές ελαφρύνσεις: Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας

Φορολογικές ελαφρύνσεις: Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας
Φορολογικές ελαφρύνσεις: Σκοπός της κυβέρνησης να αξιοποιεί όλες τις βέλτιστες πρακτικές για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με στόχο τη σύντομη επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι εξορθολογισμοί στοχεύουν στη στήριξη τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπολος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις βέλτιστες πρακτικές για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις με στόχο τη σύντομη επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο κος Βεσυρόπουλος μίλησε για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θεσπίζονται από την κυβέρνηση, όπως η νέα ρύθμιση για εξόφληση σε 12 ή 24 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως φέτος θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, και όχι σε έξι όπως προβλεπόταν ως τώρα.

Επίσης, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για πέντε, ενώ επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. «Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Για τα αναδρομικά των συντάξεων με διόρθωση

Ειδικότερα για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου και τον τρόπο αντιμετώπισης της φορολόγησης των αναδρομικών των συντάξεων, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως με τη διάταξη εισάγεται ρύθμιση στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την ακύρωση ή τροποποίηση άμεσου προσδιορισμού φόρου, πράξης προσδιορισμού φόρου και πράξης επιβολής προστίμου, με γνώμονα την φορολογική δικαιοσύνη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων φορολογουμένων.

Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν με έννομο τρόπο φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, όταν αδιάσειστα προκύπτει ότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ή ότι υπάρχει αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Η δε φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου, ή σε πράξη διοικητικού εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου, είτε με πρωτοβουλία της ίδιας φορολογικής αρχής.

Για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σχετικά με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με το οποίο θεσπίζεται για το τρέχον έτος η καταβολή τελών κυκλοφορίας σε μηνιαία βάση, ανέφερε πως είναι αναγκαίο και δίκαιο καθώς «υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι είχαν καταθέσει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, αδυνατώντας να πληρώσουν τέλη, και με τη συγκεκριμένη διάταξη θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση της ακινησίας και να πληρώσουν αναλογικά τέλη σε μηνιαία βάση.

Για πρώτη φορά, όσοι λοιπόν προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα το οποίο θα κυκλοφορήσουν χωρίς καμία ποινή» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος. Επίσης «δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, σε περίπτωση που έρθει ο λόγος ακινησίας αυτής εντός του έτους 2020, να μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού, και όχι για όλο το χρόνο».

Για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια

Γι α τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα αγροτεμάχια από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο υφυπουργός είπε ότι είναι «μια ρύθμιση που κινείται στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών. Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές, ότι θα ισχύσουν για το 2020 οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και το 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας».

Για τις εκπτώσεις σε φόρο

Τέλος, για το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, ανέφερε πως αυτό στοχεύει στη στήριξη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθώς επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο, το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού 25% στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, και η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής στις δόσεις ρυθμίσεων».

Μια έκπτωση, που όμως όπως ξεκαθάρισε, δεν αφορά τις οφειλές από Φ.Π.Α. και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, καθώς και σε οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού περιουσίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments