Οικονομία

Σοκολάτα Παυλίδης: Εδώ και 159 χρόνια πάντα δίπλα μας

Σοκολάτα Παυλίδης: Εδώ και 159 χρόνια πάντα δίπλα μας
Σοκολάτα Παυλίδης: Η πιο γλυκιά ιστορία του ανθρώπου που έμαθε στους Έλληνες τη σοκολάτα.

Σε μια απόφαση ζωής και σε μερικά ταξίδια στο εξωτερικό του Κωνσταντινουπολίτη Σπυρίδωνα Παυλίδη χρωστάμε, σήμερα, την πιο αγαπημένη μας σοκολάτα που μας δένει με την Ιστορία της Ελλάδας. Ο Σπυρίδων Παυλίδης σε μικρή ηλικία ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του από την Πόλη στην Αθήνα, όπου το 1835 άνοιξε ένα τυπογραφείο. Τα μελάνια και οι μυρωδιά των εκτυπώσεων δεν ήταν η μεγάλη του αγάπη σε αντίθεση με τις μυρωδιές των γλυκισμάτων των παιδικών του χρόνων στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά ας δούμε την ιστορία του ανθρώπου που έμαθε στους Έλληνες τη σοκολάτα.

Έξι χρόνια μετά το τυπογραφείο νοικιάζει ένα χώρο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης στο κέντρο της Αθήνας και σ’ αυτόν άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο το οποίο ονομάστηκε Γλυκισματοποιείον Παυλίδου και παρήγαγε τα γλυκίσματα της εποχής δηλαδή μπακλαβά, λουκούμια και κουφέτα. Εκείνη την εποχή η σοκολάτα ήταν ακόμα άγνωστη στους Έλληνες. Γύρω στα τέλη Μαΐου του 1843, ο Παυλίδης βλέποντας πως δεν ήταν πλέον πρόθυμος να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ μελάνης και γλυκισμάτων, έκλεισε το τυπογραφείο του και ξεκίνησε τα ταξίδια του στην υπόλοιπη Ευρώπη με σκοπό να πάρει εμπειρίες και να πλουτίσει τις γνώσεις του.

Στα ταξίδια του αυτά επισκέφθηκε πολλές πόλεις της Ευρώπης μεταξύ των οποίων ήταν το Παρίσι, η Βιέννη, η Γενεύη, το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, η Νάπολη και η Ρώμη. Στις επισκέψεις του αυτές στις διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις ήρθε σ’ επαφή με τον Κόσμο της σοκολάτας και μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα,έκανε πράξη εκείνα τα οποία είχε μάθει.  Στον Σπυρίδωνα Παυλίδη, στο ταξίδι του στη Νεάπολη της Ιταλίας και σε ένα μύλο καφέ χρωστάμε, σήμερα, την πιο αγαπημένη μας σοκολάτα που μας δένει με την Ιστορία της Ελλάδας.

Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάζεται στο εργαστήριο του «Γλυκισματοποιείου» ως ρόφημα. Κάνει εντύπωση το πώς κατάφερε ένας πρώην τυπογράφος και μετέπειτα πατέρας της ελληνικής σοκολάτας να βρει και να εισάγει κακάο σε μια εποχή που η Ελλάδα αγνοούσε πλήρως τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.

Μέσα στα επόμενα χρόνια ο δημιουργός της Σπυρίδων Παυλίδης εισάγει στην Ελλάδα από το Παρίσι το πρώτο χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή σοκολάτας και το 1861, για πρώτη φορά, η ιστορική και αγαπημένη μέχρι σήμερα σοκολάτα «Υγείας» διατίθεται από το κατάστημα. Μάλιστα κερδίζει αμέσως και το χάλκινο βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών Προϊόντων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Βήμα σε άρθρο της το 2011, ο δρόμος των διακρίσεων έχει ανοίξει. Η Σοκολάτα Υγείας κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας στο Παρίσι. Τη διεθνή αυτή επιβράβευση θα ακολουθήσουν ακόμα 18. Τη συσκευασία, τελικά, ντύνουν και γεμίζουν 19 μετάλλια που λαμβάνει η σοκολάτα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της εποχής στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Το 1871 ανανεώνεται το Γλυκισματοποιείο και εισάγεται στην Ελλάδα από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη το πρώτο ατμοκίνητο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας. Ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, το οποίο θα αλλάξει όλη τη λογική της παρασκευής της Υγείας και θα καθορίσει μια νέα εποχή στη βιομηχανία της χώρας. Ο απόγονος του Σπυρίδωνα Παυλίδη, Δημήτρης Παυλίδης, περιγράφει: «Το γεγονός εθεωρήθη ως μέγα και ο αθηναϊκός λαός συνωστιζόταν σε ατέλειωτες ουρές μπροστά στο εργαστήριο για να θαυμάσει ή να… τρομάξει με την ατμομηχανή».

Το 1876 είναι χρονιά-σταθμός. Η σοκαλατοποιία Παυλίδη στεγάζεται και ξεκινάει τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εκείνη τη χρονιά ο ιδρυτής καταγράφει με υπερηφάνεια ότι «ετιμήθη αυτό το κατάστημά μου με δύο πολύτιμα παράσημα, οίον παρά του Μ. Αυτοκράτορος της Αυστρίας, τον Σταυρόν των ιπποτών του υψηλοτάτου τάγματος του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Ετερον δε παρά του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου, τον Αργυρούν Σταυρόν του Σωτήρος». Και όλα αυτά για τη βιοτεχνική καινοτομία της τότε ελληνικής αγοράς, τη σοκολάτα!

Το 1920 στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παυλίδης. Σε αυτόν οφείλονται η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός της σοκολατοβιομηχανίας Παυλίδη, της οδού Πειραιώς, αναδεικνύοντας το εργοστάσιο σε πρότυπη βιομηχανική μονάδα της εποχής. Ο πρόωρος θάνατος του Αλ. Παυλίδη, σημαντικής φυσιογνωμίας του επιχειρηματικού κόσμου της εποχής, θεωρήθηκε σοβαρή απώλεια ­ πέθανε σε ηλικία 54 ετών. Και τότε τη διοίκηση της επιχείρησης ανέλαβε η σύζυγός του Ελένη Παυλίδη, η οποία και μετασχηματίζει την επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρεία.

Μετά το 1926 αρχίζουν πλέον να εμφανίζονται στην ελληνική αγορά και άλλες βιομηχανίες ανταγωνίστριες της Παυλίδης. Στη διάρκεια της κατοχής το εργοστάσιο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη. Η μεταπολεμική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς αλλά και γενικότερα της οικονομίας αποτελεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια αντίστοιχη εξέλιξη. Στη διάρκεια της κατοχής το εργοστάσιο επιτάσσεται από το γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη.

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης ήταν ο Δημήτριος Α. Παυλίδης, στο ενεργητικό του οποίου ανήκει η ανέγερση του κτιρίου της οδού Αιόλου αμέσως μετά την κατοχή, όταν για ένα διάστημα το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Ο ίδιος προχώρησε στην επέκταση του χώρου του εργοστασίου της οδού Πειραιώς και στη δημιουργία της μονάδας στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Βεβαίως, ανανέωσε το μηχανολογικό εξοπλισμό και ανέπτυξε τις πωλήσεις της εταιρείας, προχωρώντας σε εξαγωγές και στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική «γλυκιά» βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, την προεδρία της επιχείρησης κατείχαν διαδοχικά η Ασπασία Α. Παυλίδη και ο Γεώργιος Ξ. Παυλίδης. Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000. Το εργοστάσιο είναι πλέον στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη ξεκίνησε δυναμικά στον 21ο αιώνα, διευρύνοντας την γκάμα της, με σκοπό να προσφέρει ακόμα περισσότερους γευστικούς πειρασμούς και να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη των Ελλήνων καταναλωτών.

Το 2004 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, λανσάρει καμπάνια με τηλεοπτική διαφήμιση. Με την ιδέα «το μπλε που τους ταξιδεύει», εστίασε στον βαθύ συναισθηματικό δεσμό των Ελλήνων με τη μάρκα, ανασύροντας τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις μας. Το 2011 ήταν μια χρονιά με πολλή μεγάλη σημασία, ίσως τη μεγαλύτερη, καθώς η Υγείας Παυλίδη γιόρτασε 150 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η Υγείας Παυλίδη, ως ένδειξη αγάπης στους πιστούς της φίλους, δημιούργησε και εγκαινίασε το Μουσείο Σοκολάτας, προσκαλώντας όλους τους Έλληνες στην πιο γευστική εμπειρία. Στο Μουσείο, οι επισκέπτες μάθαιναν την ιστορία της αγαπημένης τους σοκολάτας και συμμετείχαν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Η τεράστια προσέλευση των επισκεπτών απέδειξε τη σχέση που έχει οικοδομήσει η Υγείας Παυλίδη με τους πιστούς της φίλους όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, το Μουσείο Σοκολάτας επισκέφτηκαν 17.000 άτομα! Χρησιμοποιήθηκε μισός τόνος σοκολάτας για τα σιντριβάνια και μοιράστηκαν στους επισκέπτες 37.500 σοκολάτες Υγείας Παυλίδης και 42.000 minis.

Τον Οκτώβριο του 2012 η Kraft Foods μετονομάστηκε σε Mondelēz International, μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία, με αγαπημένα και «απολαυστικά» brands. Τώρα, με αυτήν τη συνεργασία, η σοκολατοποιία Παυλίδης και η Mondelēz International αποτελούν εγγύηση για προϊόντα σοκολάτας εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Το όραμα του Σπυρίδωνα Παυλίδη, το ανήσυχο πνεύμα του, οι τεχνολογικά σύγχρονες εγκαταστάσεις και η επιμονή για κορυφαία ποιότητα, είναι το μυστικό της μακροβιότερης ελληνικής σοκολάτας. Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που ο δεσμός ανάμεσα στις γενιές Ελλήνων και τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη είναι μοναδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments