Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα – Νέο ραντεβού τον Ιούλιο

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα – Νέο ραντεβού τον Ιούλιο
Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, οι 27 ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι υποστήριξαν Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν και γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την Ευρωζώνη;

Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών και η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν για πρώτη φορά τόσο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που προτείνεται να συσταθεί για τη σωτηρία της οικονομίας που επλήγει από τον κορωνοϊό, όσο και το προσχέδιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού. Μάλιστα, τοποθετήθηκαν επί αυτών των θεμάτων και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Σύνοδο -με φυσική παρουσία αυτήν την φορά – στα μέσα Ιουλίου.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» ανέφερε χαρακτηριστικά και επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ.  Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν τη γρήγορη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης

«Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των δηλώσεων της. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ένωση αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς. Αναρωτήθηκε μάλιστα, αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την μεριά του επιμένει στο μέγεθος του Ταμείου. Σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης, πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ένωσης ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης.

“SOS” εκπέμπει η Κριστίν Λαγκάρντ:

«Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε δραματική πτώση» δήλωσε με τη σειρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους.  Η Λαγκάρντ είπε ακόμη, ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021. Σημείωσε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%. Τέλος, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης τονίζοντας ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση».

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έδωσε το έναυσμα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής. «Eίναι συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία» έγραψε λίγο πριν οι 27 ηγέτες ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Παρέμβαση στη σημερινή Σύνοδο έκανε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούν γύρω από την ισορροπημένη αυτή πρόταση και να μην καθυστερήσουν.

«Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενη που θα παρουσιάσω την πρόταση μας στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Το πακέτο διάσωσης μας θα βοηθήσει ώστε η ανάκαμψη της Ευρώπης να είναι ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή. Η πρόταση μας είναι φιλόδοξη και ισορροπημένη. Είμαι πεπεισμένη ότι για την κοινή μας επιτυχία, πρέπει να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη καθυστέρηση» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις αντιδράσεις που διατύπωσαν Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων και να αυξηθεί το ποσό των δανείων καθώς και να τεθούν αυστηροί όροι για την έγκριση των προγραμμάτων, επιφυλάξεις και αιτήματα εκφράστηκαν από διάφορες άλλες χώρες (Εσθονία, Ρουμανία, Λετονία, κα.), οι οποίες ανησυχούν ότι θα πάρουν λιγότερα ποσά από άλλα κράτη του Νότου, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Τι έχει προτείνει η Κομισιόν:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τι σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνονται, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη – μέλη. Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments