Άποψη

Τα κλισέ του ανασχηματισμού

Τα κλισέ του ανασχηματισμού
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τα σενάρια που υπήρχαν για ανασχηματισμό από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία όμως, διαψεύσθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχουν δύο φράσεις κλισέ που χρησιμοποιούμε οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί όταν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης: Η πρώτη ότι ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού, αφού άλλωστε απορρέει από τη συνταγματική του αρμοδιότητα να διορίζει την κυβέρνησή του. Η δεύτερη είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται.

Η δεύτερη φράση είναι πιο πολιτική αλλά και πιο ουσιαστική για την λειτουργία μιας κυβέρνησης. Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται για να προστατευθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και εν γένει της εκτελεστικής εξουσίας. Γιατί από την στιγμή που θα προαναγγελθεί, παύει η κυβέρνηση να λειτουργεί. Ή τουλάχιστον να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έσπασε» τον κανόνα ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί κατεβάζουν τα μολύβια και ασχολούνται νυχθημερόν με το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, αν θα τους αφήσει στην θέση τους, αν θα τους αλλάξει ή αν θα τους στείλει σπίτι τους. Συγκεντρώνουν πληροφορίες και διαβάζουν ό,τι γράφεται για αυτούς και κάνουν τις σχετικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Επιπλέον απευθύνονται σε άλλους ισχυρούς παράγοντες του πολιτικού – οικονομικού κατεστημένου ώστε αυτοί με την σειρά τους να παρέμβουν στον πρωθυπουργό ώστε να τους κρατήσει στο υπουργείο τους ή σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έσπασε» τον κανόνα ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται. Μία ημέρα αργότερα, από την Ιερουσαλήμ τον κυβερνητικό εκπρόσωπος «άδειασε» ο πρωθυπουργός του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους για τις επαφές του με την Ισραηλινή ηγεσία τους είπε: «Για τον ανασχηματισμό δεν θα με ρωτήσετε;».

Ανήγγειλε ότι δεν εννοούσε ότι θα τον κάνει αμέσως αλλά σε μερικές εβδομάδες…

Φυσικά άλλο που δεν ήθελαν οι δημοσιογράφοι, άρχισαν να τον ρωτούν για να τους πει με χιούμορ ότι «δεν χρησιμοποιούν σωστή έκφραση, πρέπει να μιλάνε για διορθωτικές επεμβάσεις» και να καταλήξει ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει μόνος του». Από τις αναφορές του πρωθυπουργού προκύπτει ότι δεν θα κάνει εκτεταμένο ανασχηματισμό αλλά διορθωτικές επεμβάσεις εκεί που έχει κρίνει ότι χωλαίνει η κυβέρνησή του, δηλαδή σε υποθέσεις όπου δεν τα πήγαν καλά στην διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν.

Είναι αρκετό όμως αυτό για να κάνει το μισό υπουργικό συμβούλιο να χάσει τον ύπνο του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τομείς που έχουν σημειωθεί δυσαρέσκειες: Εργασίας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αθλητισμού, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός όμως, έκανε και κάτι ακόμη πρωτοφανές. Μία ημέρα αφού προανήγγειλε τον ανασχηματισμό, τον ακύρωσε μόνος του, κάνοντας νέα διαρροή ότι «δεν εννοούσε ότι θα τον κάνει αμέσως αλλά σε μερικές εβδομάδες».

Υπάρχει ένα ακόμη κλισέ για τον ανασχηματισμό: «Από τη στιγμή που το τζίνι του ανασχηματισμού βγει από το μπουκάλι δεν μαζεύεται» που σημαίνει πως θα είναι το κυρίαρχο θέμα στα μέσα ενημέρωσης. Και όσο θα διατηρείται τόσο οι υπουργοί δεν θα δουλεύουν και τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις. Τελικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός παραβιάζοντας το πρώτο κλισέ ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται κινδυνεύει να παραβιάσει και το δεύτερο, να μην κάνει ο ίδιος τον ανασχηματισμό ή τουλάχιστον να μην τον κάνει μόνος του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments