Διεθνή

Παγκόσμια μέρα προσφύγων: Το Συμβούλιο της Ευρώπης μιλά ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Παγκόσμια μέρα προσφύγων: Το Συμβούλιο της Ευρώπης μιλά ενάντια στις επαναπροωθήσεις
Παγκόσμια μέρα προσφύγων: Σήμερα 20 Ιουνίου. Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης στηλιτεύει τις επαναπροωθήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως την πιο χυδαία παραβίαση δικαιωμάτων.

Παγκόσμια μέρα προσφύγων σήμερα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του στηλιτεύει τις επαναπροωθήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως την πιο χυδαία παραβίαση δικαιωμάτων. Τη στιγμή που οι ξεριζωμένοι άνθρωποι στον πλανήτη φτάνουν τα 60 εκατομμύρια, το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει την ανάγκη να φροντίσουμε για τα δικαιώματά τους. Το συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η 20ή Ιουνίου ρίχνει φως «στις κακουχίες που υφίστανται οι πρόσφυγες, τιμά τον αγώνα τους» και επαναλαμβάνει την ανάγκη «να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους».

Ευρώπη και πρόσφυγες

«Όλο και πιο συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον κακουχίες, οι οποίες επιβάλλονται επίτηδες στους πρόσφυγες από πολλές χώρες στις οποίες στρέφονται για να ζητήσουν προστασία, ακόμη και στην Ευρώπη. Αυτό είναι απάνθρωπο και πρέπει να σταματήσει», τονίζεται. Και καλεί τις κυβερνήσεις «να αντιμετωπίσουν τις πιο χυδαίες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων, με επίκεντρο τις επαναπροωθήσεις, οι οποίες κανονικοποιούνται και γίνονται όλο και πιο βίαιες σε όλη την Ευρώπη. Η παράνομη αυτή πρακτική όχι μόνο στερεί το άσυλο από αυτούς που το δικαιούνται, αλλά διαβρώνει τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύει τους πρόσφυγες».

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να σιωπούν»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικαλούνται ως επιχείρημα για τις επαναπροωθήσεις «την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων» και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις «σιωπούν» παρά τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η βία κατά των προσφύγων πλήττει τα δικαιώματα και των Ευρωπαίων πολιτών

«Οι επαναπροωθήσεις και η βία στα σύνορα δεν απειλούν μόνο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση, γιατί αν δεν τιμωρείται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τότε «η λογοδοσία τους διαβρώνεται και η προστασία των πολιτών διακυβεύεται. Η ατιμωρησία παράνομων αστυνομικών ενεργειών σημαίνει αμφισβήτηση της αρχής της ισότητας των ανθρώπων και της αξιοπρέπειάς τους, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

Και καταλήγει: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι επιλογή, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα μέλη» του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «πρέπει να τηρείται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments