Οικονομία

Αυτή είναι η νέα απάτη με την ανταλλαγή κάρτας – Κίνδυνος και για το e-banking

Αυτή είναι η νέα απάτη με την ανταλλαγή κάρτας – Κίνδυνος και για το e-banking
Οι επιτήδειοι βρήκαν έναν νέο τρόπο για να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Το πλαστικό χρήμα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του κόσμου. Η εξάπλωση του κορωνοϊού βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ο κόσμος επέλεξε να αποφύγει τα χαρτονομίσματα που θεωρούνται εστίες μικροβίων. Αυτό ανάγκασε και κάποιους επιτήδειους να κάνουν το βήμα παραπάνω στις κομπίνες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, επιτήδειοι αλλάζουν κάρτες SIM σε κινητά τηλέφωνα πολιτών και εκμεταλλεύονται έτσι όλες τις πληροφορίες για το e-banking τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αριθμός τηλεφώνου είναι ένα από τα κύρια και βασικά στοιχεία για την ισχυρή και αξιόπιστη ταυτοποίηση του κατόχου/συνδρομητή του. Τη διεθνή αυτή πρακτική που χρησιμοποιούν και οι τράπεζες. Χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου των πελατών τους ως το μέσο για την αποστολή κωδικών μίας χρήσης (OTP) που ενισχύουν την ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αποστολή ειδοποιήσεων ασφαλείας (alerts) για συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί και την εξ αποστάσεως εγγραφή τους σε νέες υπηρεσίες.

Ποια είναι η νέα απάτη

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι αλλαγή της κάρτας SIM (SIM Replace) είναι μια καθόλα νόμιμη υπηρεσία. Την προσφέρουν όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και βοηθάνε τον συνδρομητή να διαρηρεήσει το νούμερο του ακόμα και αν χάσει τη SIM κάρτα ή σε περίπτωση κλοπής. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο η αλλαγή κάρτας λόγω της διαφοράς μεγέθους σε μετάβαση από κινητό παλιότερης τεχνολογίας.

Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλαιά κάρτα αυτόματα απενεργοποιείται και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) πραγματοποιούνται εφεξής από την καινούργια κάρτα που λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ).

Ο κίνδυνος για το e – banking

Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης. Κατά το πρώτο σκέλος, οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-Banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος “ψαρέματος” (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments