Οικονομία

Επιδόματα – Ενισχύσεις: Αυτές τις ημερομηνίες θα γίνει η καταβολή τους

Επιδόματα – Ενισχύσεις: Αυτές τις ημερομηνίες θα γίνει η καταβολή τους
Επιδόματα - Ενισχύσεις: Επίδομα ανεργίας, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιστρεπτέα προκαταβολή έρχονται για τους πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καταβολή των επιδομάτων σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το κράτος το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, πάνω από 200.000 είναι οι άνεργοι που περιμένουν να πάρουν το νέο επίδομα ανεργίας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την επιστροφή φόρου, περιμένουν και οι τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τους “κούρεψαν” τα εισοδήματα από ενοίκια.

Επιστρεπτέα προκαταβολή:

Στις 81.854 ανέρχονται οι αιτήσεις για την χαμηλότοκη δανειοδότηση απευθείας από το κράτος. Ωστόσο, στην εφαρμογή “τα έσοδά μου” -η υποβολή αίτησης στην οποία είναι προϋπόθεση για να γίνει αίτηση και στην επιστρεπτέα προκαταβολή- είχαν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους 95.471 άτομα ενώ εκκρεμούν και επιπλέον 3927 αιτήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, που εκπνέει η προθεσμία, οι συνολικές αιτήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τις 100.000 ανεξάρτητα από το αν θα ανακοινωθεί παράταση που είναι και το πιθανότερο. Σε κάθε περίπτωση για όσους οριστικοποιήσουν την αίτησή τους, η πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, θα είναι κάποια από τις ημέρες μεταξύ 7-10 Ιουλίου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ:

Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίες έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί και κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Όσοι έμειναν κλειστοί έως τις 18 Μαΐου δικαιούνται 300 ευρώ ενώ όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, 534 ευρώ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι και τις 25 Ιουνίου οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (δηλαδή 29 ή 30 Ιουνίου) θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής.

Επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων:

Μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η προθεσμία για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Taxis εκπνέει την 1η Ιουλίου ενώ στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία και για τους ενοικιαστές προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη σχετική αίτηση. Τα ποσά των επιστροφών φόρου έχουν εκτιμηθεί αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ αλλά αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μετριοπαθής. Οι ιδιοκτήτες θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά τα ποσά που θα κερδίσει ο καθένας ως επιστροφή φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρά. Για ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα που “κουρεύτηκε” επί τρεις μήνες, η έκπτωση θα φτάνει στα 180 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιωθεί έως τις 29 Ιουλίου είτε από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση του οποίου θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίδομα ανεργίας:

Για όσους η δικαιούχους η επιδότηση της τακτικής ανεργίας έληξε κατά τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε ήδη η επέκταση και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πολύ σύντομα. Σημειώνεται, πως δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι και οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 να έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και πέντε ημέρες και επίσης να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2020. Η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν θα είναι ίση με το τελευταίο τους μηνιαίο επίδομα ανεργίας και θα καταβληθεί για τρεις μήνες, δηλαδή, για το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments