Άποψη

Αστυνομική βία

Αστυνομική βία
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την αστυνομική βία με αφορμή την τελευταία δολοφονία του Ελληνοαμερικανού στις ΗΠΑ από αστυνομικούς.

Είναι το λιγότερο περίεργο που μέσα σε ελάχιστες ημέρες τέσσερις άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικούς στη διαδικασία της σύλληψης. Μπορώ να αντιληφθώ το άγχος ενός αστυνομικού όταν πλησιάζει έναν άγνωστο. Παρότι είναι εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος για τέτοιες καταστάσεις. Αλλά τέσσερις και πέντε αστυνομικοί να πατάνε στο σβέρκο έναν πολίτη συγνώμη αλλά δεν έχει λογική. Δεν έχει λογική πως ενώ καίγεται η Αμερική ορισμένοι επιμένουν τις ίδιες πρακτικές.

Είναι προφανές πως υπάρχει ζήτημα με τους κανόνες εμπλοκής. Γιατί όλοι οι πολίτες έχασαν τις ζωές τους ενώ είχαν ακινητοποιηθεί. Τότε για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα υπεύθυνοι είναι οι αστυνομικοί. Κατά μία έννοια είναι πλέον υπό την προστασία του Νόμου. Είναι τραγικό να χάνονται έτσι ανθρώπινες ζωές. Αν είναι απαραίτητο ας αναθεωρηθούν και οι λαβές που χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιηθεί ένας ύποπτος. Γιατί μέχρι κανείς να καταδικαστεί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ύποπτος. Ο οποίος, όπως έδειξε και η τελευταία περίπτωση του ελληνοαμερικανού, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Τα όργανα της τάξης οφείλουν να είναι ενημερωμένα και για αυτές τις καταστάσεις. Και να μην δικάζουν, καταδικάζουν και… εκτελούν τους πολίτες που κανονικά θα έπρεπε να προστατεύουν.

Η συμπεριφορά της αστυνομίας

Η συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη δική τους εικόνα ή στην αντίληψη που σχηματίζουν οι πολίτες για τα κράτη στα οποία ζουν. Συμπεριφορές όπως αυτές που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνίας. Και δεν αναφέρομαι στις δίκαιες, αλλά και τις υπερβολικές διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ό,τι διαταράσσεται η πίστη των πολιτών στους θεσμούς. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ένιωθε ανασφάλεια στις προηγμένες δημοκρατίες. Όλοι σχεδόν έδιναν τα στοιχεία τους χωρίς πρόβλημα.

Με τη βεβαιότητα πως θα τύχουν μιας ήπιας και δίκαιης αντιμετώπισης. Η οποία σε μερικές περιπτώσεις έφθασε και στο να αδικεί ο πολίτης τα όργανα που έκαναν τον έλεγχο. Αλλά φαινόμενα όπως σε χώρες όπου ανθεί η εγκληματικότητα δεν είχαμε. Προσοχή. Το θέμα δεν αφορά στους παράνομους. Αυτοί θα το κάνουν το λάθος και αργά ή γρήγορα θα πέσουν στα δίχτυα του Νόμου. Το πρόβλημα δημιουργείται στις σχέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας την πολιτών με τους αστυνομικούς. Καθώς μπαίνει πια ένα ερωτηματικό για το ποιος προστατεύει ποιον και με τι κόστος. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να κάνει τις προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και αντίστοιχες καταστάσεις στην Ελλάδα. Γιατί είχαμε και εδώ το περιστατικό με τον Ζακ Κωστόπουλο, το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, αλλά και τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς, οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες συνόδευαν επίσημο. Θέλει προσοχή γιατί δεν αργεί να γίνει το κακό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments