Άποψη

Εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Εκλογές τον Σεπτέμβριο;
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr μας εξομολογείται ότι ο διάλογος που είχε με κάποιον πολιτικό που εμπιστεύεται τον έπεισε ότι πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ποιους λόγους θα στηριχτεί για αυτή την επιλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα «κάψει» την απλή αναλογική χωρίς κόστος και θα κερδίσει μια ακόμα τετραετία, έστω κι αν χρειαστεί επαναληπτικές εκλογές.

Μέχρι πριν από λίγη ώρα ήμουν πιστός στο σενάριο του ανασχηματισμού. Πίστευα ό,τι τον Ιούλιο ο Μητσοτάκης θα φρεσκάρει την ομάδα και θα ξεκινήσει την πορεία για τον δύσκολο χειμώνα του ‘20 με την ελπίδα της ανάκαμψης την άνοιξη του ‘21. Στο μυαλό μου ήταν η πιο λογική επιλογή. Μέχρι που το πρωί ένας πολιτικός στον οποίο έχω απεριόριστη εκτίμηση (στις αναλύσεις του για την ακρίβεια) μου εξήγησε γιατί θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο: «Θα βρισκόμαστε στην κορύφωση του… καλοκαιριού (ελέω κορωνοϊού), πριν από ένα πιθανό καταστροφικό δεύτερο χτύπημα του ιού και εντός των προθεσμιών για εκλογές με λίστα».

Οπότε ο Μητσοτάκης θα κάψει την απλή αναλογική χωρίς κόστος, θα κερδίσει μια καθαρή τετραετία, ακόμη κι αν χρειαστεί επαναληπτικές, και όλα αυτά με τον Τσίπρα εγκλωβισμένο στα δίχτυα της σκανδαλολογίας. Ομολογώ πως η επιχειρηματολογία που μου ανέπτυξε ο συνομιλητής μου φαντάζει εξαιρετικά λογική. Και έχω μια εμμονή με τις λογικές εξηγήσεις ακόμη και της πιο σύνθετης πραγματικότητας.

Ποιος θα είναι ο λόγος

Το μόνο ερώτημα είναι ο εθνικός λόγος που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για να στήσει κάλπες. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να… διαλέξει. Έχουμε τις προκλήσεις των Τούρκων από τον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα νότια της Κρήτης, έχουμε το μεταναστευτικό, έχουμε και την οικονομία. Γιατί, έμπειροι παράγοντες της αγοράς επιμένουν πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες θα μαζευτούν οι υποχρεώσεις της καραντίνας με τις δόσεις των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, ΦΜΥ, ΦΠΑ κοκ.

Θα χρειαστεί χρόνο

Ενώ από τις τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων θα λείπουν τα έσοδα από τον τουρισμό. Και όλο και περισσότεροι θα έχουν ανάγκη της βοήθειας του κράτους. Περισσότερα έξοδα, λοιπόν, και λιγότερα έσοδα. Είναι προφανές ό,τι η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να το γυρίσει το ματσάκι και αυτόν τον χρόνο, συν μια νέα εντολή με βάση τα νέα δεδομένα, θα της τον προσφέρουν οι εκλογές.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που νομιμοποιεί τις κάλπες. Οι συνθήκες από την εντολή του ‘19 έχουν αλλάξει δραματικά. Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 12 μήνες, αλλά ολόκληρος ο κόσμος είναι διαφορετικός. Οπότε ο Μητσοτάκης μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι θέλει μία νέα εντολή με βάση τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία. Και ενόψει ενός πιθανού δεύτερου γύρου, να διαμορφώσει το σχέδιό του, να το παρουσιάσει στους πολίτες και να ζητήσει την ψήφο τους.

Θα έχει ήδη κυβερνήσει περίπου 15 μήνες, μπορεί να κυβερνήσει και άλλους δύο μήνες αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές (στη διάρκεια των διερευνητικών) και μετά να έχει μια ολόκληρη τετραετία. Και με τον Αλέξη Τσίπρα υποχρεωμένο να απαντά για το Μάτι, τη Novartis, τον Παπαγγελόπουλο, τον Παππά και να αδυνατεί να συγκροτήσει τις νέες συμμαχίες που θα έκαναν ορατή την επιστροφή του σε πορεία εξουσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments