Πολιτική

Μητσοτάκης Ερντογάν: Πώς έσπασε ο «πάγος» – Ποια μπήκε μπροστά

Μητσοτάκης Ερντογάν: Πώς έσπασε ο «πάγος» – Ποια μπήκε μπροστά
Μητσοτάκης Ερντογάν: Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε σήμερα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και έσπασε ο «πάγος» που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σημερινή επικοινωνία, μέσω τηλεφώνου, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα πρώτο βήμα για να πέσουν οι τόνοι που έχουν ανέβει επικίνδυνα στα ελληνοτουρκικά.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ακριβώς στις 16:00 της Παρασκευής από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Ποια μπήκε μπροστά – Ποια ήταν η συμφωνία

Το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο ηγέτες είχε κανονιστεί έπειτα από επικοινωνίες της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας. Τι ανέφερε, όμως, η συμφωνία των δύο διπλωματών για να πάνε τα πράγματα καλά στην επανέναρξη του διαλόγου των δύο ηγετών.

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κ. Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν να συνομιλήσουν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται» δηλώνουν με νόημα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τι συζήτησαν για άνοιγμα συνόρων και τουριστικές ροές

Για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments