Πολιτική

Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
Μητσοτάκης Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι δύο ηγέτες. Είναι η πρώτη φορά που μίλησαν μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δυο ηγέτες μίλησαν για πρώτη φορά μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα έρχεται μετά από μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες. Ειδικά, μετά την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα και την στάση που κράτησε.

Η πιο τραβηγμένη δήλωση ήταν αυτή του Χουλουσί Ακάρ, του Τούρκου υπουργού Άμυνας. «Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», είπε, σήμερα, ανάμεσα σε άλλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός της γειτονικής χώρας αναφερόταν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη μία μιλούσε για διάλογο και από την άλλη «έριξε» την ευθεία απειλή προς όσους επιχειρούν να «δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία». Μία στο καρφί και μία στο πέταλο…

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε ‘ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε’» τόνισε, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά απειλές. «Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Για προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕ κατηγόρησε την Ελλάδα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη προχθεσινή επίσκεψή του, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Καστανιές του Έβρου.

Μάλιστα, ο κ. Ακσόι «κουνάει το δάχτυλο» στους δύο αξιωματούχους επειδή προέβησαν σε δηλώσεις «στα σύνορά μας». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με το προσφυγικό και στέλνει αυστηρό μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο: «Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments