Ελλάδα

Στο ΑΠΘ μπορείς να γίνεις γιατρός με 60.000 ευρώ χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις

Στο ΑΠΘ μπορείς να γίνεις γιατρός με 60.000 ευρώ χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ήδη το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με διάρκεια τέσσερα έτη.

Αποτελεί καινοτομία που θα φέρει σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάνει το πρωτοπόρο βήμα και επιχειρεί ως το πρώτο Ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο θα εφαρμόσει το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην χώρα μας και μάλιστα από το τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας. Μάλιστα η σχετική προετοιμασία είχε γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ενώ και η Σύγκλητος έχει ανάψει το «πράσινο φως».

Έτσι, το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα έχει διάρκεια 4 ετών και κόστος από 15.000 έως 17.000 ευρώ το χρόνο και αφορά το τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο όπως δήλωσε ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Ανδρέας Γιαννακουδάκης, η προοπτική του προγράμματος δεν είναι να προσελκύσει μόνο αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες φοιτητές, κάτι βέβαια που είναι αντίθετο με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Γι αυτό και πολλοί κάνουν λόγο για άνοιγμα της κερκόπορτας και ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή νέων προγραμμάτων με δίδακτρα και για Έλληνες φοιτητές.

«Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές. Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη», ανέφερε ενδεικτικά ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ανδρέας Γιαννακουδάκης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, ανέφερε ότι δούλευαν το πρόγραμμα ήδη από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο: «Είμαστε πανέτοιμοι να λειτουργήσουμε το πρώτο στην Ελλάδα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό και περιμέναμε την ψήφιση του νόμου προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία του.

Το πρόγραμμα αυτά θα λειτουργήσει μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της σχολής. Είναι μια μεγάλη καινοτομία, η οποία μπορεί να προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές».

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος, που καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. «Η στόχευσή τους είναι πολύ συγκεκριμένη, θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών, να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών της λαϊκής οικογένειας», αναφέρει η ανακοίνωση του Φ.Σ. Ιατρικής ΑΠΘ. Οι φοιτητές παράλληλα επισημαίνουν τις ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, μείωση που κατά τη δική τους εκτίμηση αγγίζει το 75%.

Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15 – 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ιατρικού τμήματος και το μόνο πρόσθετο μάθημα είναι η Ελληνική γλώσσα την οποία και πρέπει να διδάσκονται οι αλλοδαποί φοιτητές κατά τα 3 πρώτα έτη. Στο ξενόγλωσσο τμήμα έχουν δικαίωμα να φοιτούν αλλοδαποί, χωρίς να υπάρχει η διευκρίνιση για τους ομογενείς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments