Οικονομία

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στο πρόγραμμα

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στο πρόγραμμα
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μικρή είναι, προς το παρόν, η συμμετοχή των εταιριών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τους εργαζόμενους να φοβούνται για απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι μικρή, με μόλις 2.694 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση για 30.990 εργαζομένους.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις μπορούν να τεθούν στο νέο καθεστώς που ισχύει για το 4μηνο από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου. Όσοι ενταχθούν στο σύστημα αυτό, θα εργάζονται με μειωμένο έως 50% χρόνο απασχόλησης και θα λαμβάνουν από τον εργοδότη τους το 50% των αμοιβών, ενώ το κράτος θα καταβάλει το 60% του άλλου 50% των αμοιβών.

Συνολικά δηλαδή, ο εργαζόμενος για μισό χρόνο εργασίας, θα λαμβάνει το 80% των αμοιβών του. Η μείωση των αμοιβών θα επηρεάζει αντίστοιχα τα το επίδομα αδείας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων. Στο διάστημα που ο εργαζόμενος είναι στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν θα μπορεί να απολυθεί. Όμως, ο εργοδότης, δεν δεσμεύεται να μην απολύσει άλλους εργαζόμενους, που δεν μπήκαν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Απολύσεις ή «ψαλίδι» στους μισθούς…

Αυτή η μικρή συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ίσως είναι ένας δείκτης ότι έρχονται απολύσεις για πολλούς εργαζόμενους, σύμφωνα με το flash. Πολλοί μάλιστα, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι από τις 15 Iουλίου και μετά, όταν παρέλθει το διάστημα των 45 ημερών κατά το οποίο απαγορεύονται οι απολύσεις, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από τον Mάιο και μετά θα επιλέξουν αυτή την οδό προκειμένου να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Για όσους δεν απολυθούν, οι μειώσεις των μισθών τους θα είναι μια πικρή πραγματικότητα, καθώς θα κληθούν να δουλέψουν με «ψαλιδισμένες» απολαβές σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον ευελιξίας. Για αυτό, όπως προκύπτει, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται διστακτικές στην ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας, μέσα στο δυσμενές περιβάλλον που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για βελτίωση του προγράμματος

Για την κυβέρνηση η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι κρίσιμη και καθοριστική γιατί δεν θα εξαρτηθεί μόνο το ποσοστό της ανεργίας που θα επηρεάσει και το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020, αλλά και η «τρύπα» στα έσοδα του EΦKA, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το capital, στο «τραπέζι» της κυβέρνησης έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου του μηχανισμού, για τους εργοδότες:

  • Η πρώτη πρόταση προβλέπει πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώνουν έως 50% τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων και μέσω σχημάτων εκ περιτροπής εργασίας και όχι μόνο μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μπορεί μια επιχείρηση να απασχολεί το προσωπικό της εναλλάξ 2 ή 3 φορές την εβδομάδα με 8ωρες βάρδιες και όχι κάθε μέρα με τουλάχιστον 4ωρες βάρδιες.
  • Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την επιδότηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών μέσω αντίστοιχης έκπτωσης και όχι μέσω επιστροφής τους, αφού πρώτα καταβληθεί από τον εργοδότη. Αναλυτικότερα, η πρόταση αυτή προβλέπει να μην καταβάλει ο εργοδότης που θα ενταχθεί στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» το σύνολο των εισφορών που αντιστοιχούν στον αρχικό ονομαστικό μισθό και έπειτα να λάβει από το κράτος το ποσοστό (60%) που αναλογεί στο κομμάτι του μισθού που έχει μειωθεί (έως 50%), όπως θα γίνει στην περίπτωση του Δώρου Πάσχα. Αντίθετα, προτείνεται η επιχορήγηση του κράτους σε μέρος των εργοδοτικών εισφορών να γίνει με τη μορφή έκπτωσης (60%), απαλλάσσοντας άμεσα τους εργοδότες από το σχετικό κόστος και, έτσι, να τους δοθεί έμμεσα η ταμειακή διευκόλυνση να αντεπεξέλθουν στις άλλες μισθολογικές και μη μισθολογικές υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments