Ελλάδα

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπαίνει στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπαίνει στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ
Τεχνητή νοημοσύνη: Να εντάξει στα ελληνικά πανεπιστήμια την τεχνητή νοημοσύνη επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας. Ποια τα σχέδιά του επί του θέματος.

Την οργάνωση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης στα ΑΕΙ, για τα πρώτα έτη φοίτησης, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σκέψεις των αρμόδιων, οι Έλληνες φοιτητές θα εκπαιδεύονται στον κλάδο αυτό ύστερα από πολυετείς συμφωνίες που θα συναφθούν ανάμεσα στο υπουργείο και στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συμφωνίες θα γίνουν ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτές θα προβλέπεται η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών για την τεχνητή νοημοσύνη, στα πρώτα έτη των σπουδών.

«Πρόκειται για εργαλείο, η γνώση του οποίου στο άμεσο μέλλον θα είναι απαραίτητη για πληθώρα επαγγελμάτων. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να εισαγάγουν τις σχετικές σπουδές στα προγράμματά τους», ανέφερε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, σύμφωνα με τις πολυετείς συμφωνίες ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά, θα πρέπει να οργανωθούν προγράμματα σπουδών που θα αναπτύσσουν ακαδημαϊκά τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης και την αξιοποίησή της στην οικονομία. Στόχοι είναι να εισαχθεί η ανάλυση δεδομένων ως μάθημα σε όλα τα τμήματα, οι φοιτητές να εκπαιδευτούν στη χρήση των σχετικών εργαλείων στο επαγγελματικό τους πεδίο (με βάση τις αρχικές σπουδές τους) και να αποκτήσουν αντίληψη τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς αξιοποιείται στην ανάπτυξη των επιστημών. Η εισαγωγή μπορεί να γίνει είτε με την οργάνωση αυτόνομων προγραμμάτων σπουδών σε κάθε ΑΕΙ είτε με την οργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών ανάμεσα σε διαφορετικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, βάση των προγραμμάτων σπουδών για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η ανάλυση δεδομένων και η μηχανική μάθηση. «Η αλματώδης εξέλιξη και ο ανταγωνισμός που παρατηρείται στο επιστημονικό πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης επιβάλλει τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών όχι μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και σε προπτυχιακό», ανέφερε ο υφυπουργός μιλώντας στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη καλλιέργειας των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε την αριστεία σ’ αυτόν τον τομέα και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στην έρευνα και στην καινοτομία μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημιακής κοινότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για την τεχνητή νοημοσύνη:

Ο όρος “τεχνητή νοημοσύνη” (Artificial Intelligence) αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων τα οποία παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που σχετίζουμε με την νοημοσύνη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημείο τομής πολλών επιστημών καθώς χρησιμοποιεί εργαλεία και ιδέες από τομείς συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης των υπολογιστών, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευροεπιστήμης, της γνωστικής επιστήμης, της γλωσσολογίας με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον.  Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση (Artificial Intelligence in Education) επικεντρώνεται στο σχεδιασμό ευφυών συστημάτων διδασκαλίας, που όχι μόνο παρέχουν γνώσεις για τις έννοιες του επιστημονικού πεδίου αλλά έχουν και τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στη συμπεριφορά των μαθητών παρέχοντας προσαρμοστική υποστήριξη.

Γιατί είναι σημαντική η τεχνητή νοημοσύνη;

  • Αυτοματοποιεί την επαναληπτική μάθηση και την ανακάλυψη μέσω δεδομένων.
  • Προσθέτει ευφυΐα στα υπάρχοντα προϊόντα.
  • Προσαρμόζεται μέσω προοδευτικών αλγορίθμων εκμάθησης (learning algorithms) ώστε να αφεθούν τα δεδομένα να κάνουν τον προγραμματισμό.
  • Αναλύει περισσότερα και βαθύτερα δεδομένα με χρήση neural networks (νευρωνικά δίκτυα) που διαθέτουν πολλά κρυφά επίπεδα.
  • Επιτυγχάνει απίστευτη ακρίβεια μέσω deep neural networks – κάτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο.
  • Αξιοποιεί στο έπακρο τα δεδομένα, όταν οι αλγόριθμοι είναι αυτο-εκπαιδευόμενοι, τα ίδια τα δεδομένα μπορούν να καταστούν πνευματική ιδιοκτησία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments