Πολιτική

Νίκη Κεραμέως σχολεία: Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση

Νίκη Κεραμέως σχολεία: Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση
Νίκη Κεραμέως σχολεία: Τους πυλώνες του σχεδίου νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παρουσίασε η υπουργός παιδείας.
Νίκη Κεραμέως σχολεία: Τους πυλώνες του σχεδίου νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παρουσίασε η υπουργός παιδείας.

Τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία, με αντικείμενο την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, έχει έτοιμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Αναβάθμιση του σχολείου». Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε γνωστούς χθες, Τρίτη 30 Ιουνίου, τους πυλώνες του σχεδίου νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης (ETF). Όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, το σχέδιο νόμου βρίσκεται «σε στάδιο τελικής επεξεργασίας» και περιλαμβάνει μια «συνεκτική και ολιστική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της δια βίου μάθησης».

Οι βασικοί πυλώνες του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τους ανέπτυξε η υπουργός, είναι οι εξής:

  • Κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
  • Ενίσχυση των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), για παράδειγμα όσον αφορά σε προγράμματα σπουδών, στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στην κατάρτιση των εκπαιδευτών.
  • Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και Πειραματικών ΙΕΚ.
  •  Άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης και της αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής για την ΕΕΚ και τη ΔΒΜ.
  • Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, κατ’ αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

«Προτεραιότητά μας να καταστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση από λύση ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Αναμένουμε με προσμονή τις αυριανές ανακοινώσεις με τις νέες προτεραιότητες και συστάσεις στο πλαίσιο του νέου κύκλου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», επεσήμανε η υπουργός. Τέλος, σημείωσε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι – με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία – η άμεση σύνδεση των παρεμβάσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως των νέων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments