Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης Ελληνικό: «Έργο που συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως όλοι την οραματιζόμαστε»

Κυριάκος Μητσοτάκης Ελληνικό: «Έργο που συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως όλοι την οραματιζόμαστε»
Κυριάκος Μητσοτάκης Ελληνικό: Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό έδωσε το «παρών» το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός. «Ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό παρέστη σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα σύγχρονο και οικολογικό έργο και χαρακτήρισε την επένδυση εμβληματική. “Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, στη σύντομη ομιλία του πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης των κτιρίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον, για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2.500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος: «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν». Όπως είπε: “Στο Ελληνικό συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις. Μια αντίληψη αδράνειας και μια αντίληψη που αντιλαμβάνεται την σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο».

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μπορεί και μια δεκαετία για την πλήρη ανάπτυξη του έργου. Ωστόσο, κάθε μεγάλο ταξίδι, όπως λένε και οι Κινέζοι, ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα» συμπλήρωσε.  Τέλος, έκανε ειδική μνεία στους υπουργούς, Άδωνι Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα, και Λίνα Μενδώνη που εργάστηκαν για την υλοποίηση της επένδυσης.

Ύστερα από έξι χρόνια λοιπόν, από την ανάδειξη της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή, ξεκινάει το μεγάλο πρότζεκτ.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκινούν από πέντε κτίρια τα οποία έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα συνδεόμενων κτιρίων ακριβώς δίπλα απ τις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αερολιμένα. Η κατεδάφιση, όπως ορίζει η απόφαση μπορεί να γίνει ως τις 31 Οκτωβρίου με επιβάρυνση οικονομική του αγοραστή, δηλαδή της Lamda Development, ή του εγγυητή του. Το έργο:

  • Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.
  • Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.
  • Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
  • Αγγίζει το ποσό των 8 δις ευρώ.
  • Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments