Άποψη

Καταιγίδα στον ορίζοντα

Καταιγίδα στον ορίζοντα
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο blog στο pagenews.gr τονίζει ότι τα δύσκολα της κρίσης είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας. Ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «που θα βγάλουν για πάντα την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των δομικών αδυναμιών της» για να ζούμε με αυτά που έχουμε και να μην δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές.

Στο 1 δις ευρώ ανήλθαν οι νέες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο να του έτους. Προσέξτε σας παρακαλώ: το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή χωρίς τον κύριο μήνα της καραντίνας, που ήταν ο Απρίλιος. Με τους εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό να παραμένουν στον ΟΑΕΔ και τους μισθωτούς της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας σε καθεστώς αναστολής εργασίας! Αν αυτό δεν είναι καταιγίδα στον ορίζοντα ομολογώ ό, τι δε ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω.

Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης; Ναρκοπέδιο στην πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Όλα αυτά μαζί και πάλι μπορεί οι… ξύλινοι τίτλοι να μη συνιστούν υπερβολή. Δυστυχώς για την Ελλάδα η πανδημία τη βρήκε στη φάση τη ανάρρωσης από την οικονομική κρίση.

Αλλά, δεν έχει κανένα νόημα να κλαίμε για την κακή μας τύχη. Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο που θα απαντά στις συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Και η καλλιέργεια ευφορίας είναι ως ένα βαθμό θεμιτή, όμως η αλήθεια είναι προτιμότερη. Γιατί θα πρέπει κάποτε να τη βγάζουμε με όσα έχουμε και να πάψουμε να δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές.

Το πρωί επισκέφτηκα τον κουρέα μου. Δεν έχει πληρώσει ενοίκιο από τον Μάρτιο, δεν έχει καν περάσει από το μυαλό του να πληρώνει κάτι στο ταμείο του, βάζει έναντι στη ΔΕΗ και τίποτα στην ΕΥΔΑΠ (γιατί το νερό δεν το κόβουν), μου ξεκαθάρισε πως φέτος δε θα πληρώσει εφορία και φυσικά δεν έκανε κίνηση να μου δώσει απόδειξη. Το αν τη ζήτησα δε θα σας το αποκαλύψω.

Ο κανόνας είναι ότι πληρώνουν μόνο οι «νόμιμοι»

Απλά θα σας πω πως πληρώνω το ενοίκιο, την εφορία κοκ. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε τη συνέχεια και να προβλέψετε με ασφάλεια πως δε θα τον εμπιστευτώ ξανά με ψαλίδι στο κεφάλι μου μετά τις σκηνές που διαδραματίστηκαν. Αλλά, πόσοι το κάνουν; Πόσοι αρνούνται να γίνουν το κορόιδο του κουρέα της Αθήνας; Πόσοι από ανάγκη δεν υποκύπτουν στον εκβιασμό 10 μαύρα, 20 με απόδειξη; Είναι όμως φαύλος κύκλος. Κάποιοι πηγαίνουν ταμείο μόνο για να εισπράξουν και άλλοι μόνο για να πληρώσουν. Και συνήθως είναι οι ίδιοι και στις δυο κατηγορίες. Με τον κανόνα να είναι ό, τι οι νόμιμοι πληρώνουν περισσότερα!

Η κρίση είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Ακόμη και αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού το Φθινόπωρο, οι ασυμμετρίες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αναλλοίωτες παρά τα δέκα χρόνια μνημονίων. Η ευκαιρία για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι τεράστια. Να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα βγάλουν για πάντα την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των δομικών αδυναμιών της. Που θα απελευθερώσουν επιτέλους τους Έλληνες.

Αλλιώς η κρίση θα υποσκάψει σύντομα την αξιοπιστία ακόμη και εκείνων οι οποίοι σήμερα μοιάζουν και είναι πανίσχυροι. Ας σκεφτούν τη μοίρα των προηγούμενων. Η ιστορία διδάσκει όποιον τη διαβάζει. Και προστατεύει όποιον θέλει να προστατευτεί. Για όλους τους υπόλοιπους αποφασίζουν η τύχη και οι νόμοι της φύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments