Οικονομία

Πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης: Από σήμερα οι αιτήσεις – Μέχρι τις 12 Ιουλίου

Πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης: Από σήμερα οι αιτήσεις – Μέχρι τις 12 Ιουλίου
Πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης: Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπαίνουν οι οινοπαραγωγοί που έχουν πληγεί. Μέχρι τις 12 Ιουλίου θα γίνονται οι αιτήσεις.

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις των οινοπαραγωγών για το πρόγραμμα Απόσταξης Κρίσης. Μέχρι και την Κυριακή 12 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις, για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ποιος είναι ο στόχος του νέου μέτρου

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών που έχουν προκύψει στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Στόχος, που, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μπορεί να επιτευχθεί με την απομάκρυνση από την αγορά ορισμένων ποσοτήτων οίνου, που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν, καθώς και με την αποσυμφόρηση των οινοποιείων ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.

Ποιοι έιναι οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος

Οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές:

α) χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,

β) με γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,

γ) γλυκύς οίνος, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων.

Ποιες είναι οι τιμές απόσταξης

Οι τιμές απόσταξης μεταβάλλονται κατά 0,04 ευρώ για τους λευκούς οίνους χωρίς ΓΕ και ξεκινούν από 0,40 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol. και για τους ερυθρούς χωρίς ΓΕ από 0,42 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol και αυξάνονται κατά 0,042 ευρώ ανά % vol.

Οι λευκοί οίνοι με ΠΓΕ αποζημιώνονται με 0,57 ευρώ/λίτρο, ενώ οι ερυθροί με 0,59 ευρώ/λίτρο. Τέλος, οι οίνοι με ΠΟΠ αποζημιώνονται με 0,75 ευρώ/λίτρο και οι γλυκείς οίνοι με 1,10 ευρώ/λίτρο.

Δικαιούχοι του εν λόγω μέτρου είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα καθώς και οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι καλύπτεται το κόστος των μεταφορικών του οίνου σε οινοπνευματοποιείο β’ κατηγορίας, ενώ προβλέπεται ότι η ποσότητα ανά ΑΦΜ δεν μπορεί να υπερβεί τους 1.200 τόνους.

Να θυμίσουμε ότι ανοίγει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στο ΜyBusinessSupport για πάνω από 100.000 δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 2, ώστε να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments