Πολιτική

Προσφυγικό: Στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Προσφυγικό: Στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Προσφυγικό: Εξετάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, από την επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, και την ελληνική κυβέρνηση, η κατάσταση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.

Την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εστιάζοντας στα θεμελιώδη δικαιώματα, θα εξετάσουν σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, και την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα ενημερώσουν την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα, σε συνέχεια της συζήτησης του Απριλίου.

Θα συμμετάσχουν στη συζήτηση επίσης η επίτροπος Ίλβα Γιόχνασον, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, και εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Refugee Support Aegean».

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αναλύσουν διεξοδικά την κατάσταση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, καθώς και τις επιπτώσεις της στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ειδικά δε στο δικαίωμα στο άσυλο. Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην εξετάσουν αιτήματα ασύλου το Μάρτιο, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα του θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, 10.348 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2020, οι περισσότεροι εξ αυτών από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι κατά την ίδια περίοδο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση θα έχει διάρκεια από τις 17:45 ως τις 19:45 (ώρα Ελλάδος). Θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πλήρης ημερήσια διάταξη είναι διαθέσιμη εδώ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά στο διαδίκτυο εδώ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στα σύνορα της Ελλάδας”

Υπενθυμίζεται, πως η στη συζήτηση του Απριλίου τα μέλη της Επιτροπής είχαν τονίσει ότι η Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στα σύνορα της Ελλάδας. Μάλιστα, τότε χαιρέτισαν τη δέσμευση για τη μετακίνηση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά της χώρας μας σε άλλες χώρες της Ένωσης, αλλά ζήτησαν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μέτρου και για τον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν. Αρκετοί ζήτησαν την επέκταση του μέτρου σε άλλες ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο και στις οικογένειες που βρίσκονται στις δομές.

Πολλοί ευρωβουλευτές είχαν ακόμη εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανή εξάπλωση του COVID-19 στις υπερπλήρεις δομές στα ελληνικά νησιά. Κάποιοι πρότειναν τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη χρήση άδειων ξενοδοχείων για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ άλλοι αντέδρασαν στην προοπτική άλλων μετεγκαταστάσεων φοβούμενοι τη δημιουργία προβλημάτων δημόσιας τάξης.

Παράλληλα, τόνισαν ότι η αλληλεγγύη με τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας και καταδίκασαν την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς. Αρκετοί ομιλητές αμφισβήτησαν την απόφαση των ελληνικών αρχών να μην δεχτούν αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι, ως συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Γενεύης, όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να σέβονται το δικαίωμα υποβολής αίτησης για διεθνή προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments