Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Στη φάση της σύνταξης η απόφαση του ΣτΕ

Αγιά Σοφιά: Στη φάση της σύνταξης η απόφαση του ΣτΕ
Αγιά Σοφιά: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα η απόφαση του Τουρκικού ΣτΕ βρίσκεται στη φάση της σύνταξης.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς σε τζαμί δεν είναι κάτι νέο. Πολλές φορές στο παρελθόν οι Τούρκοι έχουν προσπαθήσει να κάνουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάει την υπόθεση τόσο μακριά. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το γεγονός ότι βλέπει την δημοτικότητά του να υποχωρεί, ενώ την ίδια ώρα καταρρέει και η Τουρκική οικονομία.

Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προσφύγει στο Τουρκικό ΣτΕ προκειμένου να αρθεί η απόφαση που δεν του επιτρέπει να ολοκληρώσει τα σχέδια του. Πλέον στη γειτονική χώρα περιμένουν να μάθουν ποια είναι η απόφαση που θα βγει. Συγκεκριμένα τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η δημοσιοποίηση της απόφασης δεν είναι μακριά. Μάλιστα, κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν θα πάρει το “ΟΚ” να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας η απόφαση βρίσκεται στη διαδικασία της σύνταξης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται να είναι ομόφωνη.Ο δημοσιογράφος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ο οποίος χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα, εκτιμά ότι –με βάση πληροφορίες του- ότι το καθεστώς του τζαμιού της Αγίας Σοφίας θα διασφαλιστεί. Ο Οκάν Μουντερίσογλου διαβεβαιώνει πάντως ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ομόφωνη και ότι η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της σύνταξής της. «Η απόφαση θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα εξαλείψει τις συζητήσεις ριζικά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από τον Τουρκικό…παροξυσμό δεν ξέφυγε ούτε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ένας αρθρογράφος της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» αφήνει υπόνοιες σήμερα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι μαζί με τη CIA παρείχε βοήθεια στον Φετουλάχ Γκιουλέν για το πραξικόπημα το 2016.«Αν το πραξικόπημα πετύχαινε, ο ‘Άγιος αυτός Άνθρωπος’ (σ.σ. Βαρθολομαίος), όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην διευθυντής της ‘Χουριέτ’ Ερτουγρούλ Οζκιόκ, θα ήταν ο πρώτος που θα επισκεπτόταν για να συγχαρεί τον προδότη Φετουλάχ Γκιουλέν και για να του δείξει πόσο τον αγαπάει», γράφει ο Ταμέρ Κορκμάζ στη «Γενί Σαφάκ», ο οποίος κάνοντας παράλληλα κι ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον χαρακτηρίζει «Αρχι-βρωμερό» και «βλαμμένο», τα «αλαζονικά λόγια» του οποίου θα λάβουν την απάντησή τους σε λίγες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments