Πολιτική

Προσφυγικό: Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ζητούν ευρωβουλευτές

Προσφυγικό: Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ζητούν ευρωβουλευτές
Προσφυγικό: Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας πρέπει να διερευνήσουν σειρά καταγγελιών για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία καθώς επίσης και το κατά πόσο η Ελλάδα σέβεται το δικαίωμα στο άσυλο.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της -σχετικά με αναφορές στα Μέσα αλλά και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της- ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα «στην προστασία των συνόρων της Ένωσης, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Προειδοποίησαν ακόμα ότι μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσει αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις.

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. «Δε γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε. Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο επαίνεσαν την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Τουρκία.

Η επίτροπος ανέφερε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, οι αρχές της Ελλάδας έχουν αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις προσφυγικές δομές. Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, και εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Refugee Support Aegean».

Από Αφγανιστάν και Συρία οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες:

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 10.348 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2020, οι περισσότεροι εξ αυτών από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι κατά την ίδια περίοδο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Μπορείτε να παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments