Άποψη

Μάτι: Κακούργημα ή πλημμέλημα;

Μάτι: Κακούργημα ή πλημμέλημα;
Με φόντο τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση τη τραγωδίας στο Μάτι, ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr, ότι πάνω από όλα δεν έχει σημασία ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης, αλλά όλοι να φροντίσουμε μια τέτοια τραγωδία να μην επαναληφθεί, ειδικά τα στελέχη της πυροσβεστικής.

Ειλικρινά δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία και καλό είναι όσοι δεν είμαστε νομικής παιδείας να μένουμε στα βασικά και να αφήνουμε κάποια θέματα στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Αυτό που έχει σημασία είναι πως τρεις εισαγγελείς, στη διάταξη που εξέδωσαν τον Φεβρουάριο του 2019, έκριναν ό,τι υπήρχαν αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις και έστειλαν την υπόθεση στον ανακριτή. Και ο ανακριτής, εφόσον εξέτασε τα στοιχεία… πολύ σχολαστικά, εφόσον πήρε καταθέσεις και μάζεψε επιπλέον δεδομένα, ζήτησε την αναβάθμιση των κατηγοριών.

Εις εκ των τριών αρχικών εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση διαφώνησε, αλλά δεν πρέπει εκεί να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητα. Γιατί όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί, εισαγγελείς και ανακριτής, συμφωνούν πως αδικήματα υπάρχουν. Ότι έγιναν λάθη. Και αυτά είναι που μετρούν για τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και για όλους εμάς που πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ο καθένας από το μετερίζι του, για να μην επαναληφθεί μία τέτοια τραγωδία. Και πρώτοι απ’ όλους σε αυτό τον «χορό» οφείλουν να είναι τα ίδια τα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Στο έγγραφό του προς τον συνάδελφό του ο ανακριτής κάνει πολλά βήματα μπροστά:

• Ονοματίζει τον δράστη του εμπρησμού, αναφέρει τη διεύθυνση της κατοικίας του και περιγράφει τις πράξεις του. • Ορίζει την πραγματική ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, μεταξύ 4.20 – 4.30 μμ. • Καταγράφει τα λάθη και τις ευθύνες σε κάθε φάση της καταστροφής και τις συνδέει με συγκεκριμένα πρόσωπα. Επισημαίνει ότι:

1. Δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας παρότι επιβαλλόταν από το Σχέδιο Δασών 2018 με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από την προηγούμενη μέρα. Παρότι υπήρχαν αεροσκάφη διαθέσιμα, ακόμη και με δεξαμενή ύδατος, γεγονός που θα τους επέτρεπε την άμεση προσβολή της φωτιάς. Πέραν του άμεσου εντοπισμού. Επίσης, έμειναν αναξιοποίητα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drones, παρότι η σχετική υπηρεσία ήταν επίσης διαθέσιμη και σε λειτουργία από το 2017.

2. Δεν έγινε η απαραίτητη μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, πάλι με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αποτέλεσμα ήταν τις κρίσιμες ώρες πολλά εναέρια μέσα να μείνουν καθηλωμένα. Υπήρχαν, όμως, άλλα διαθέσιμα σε αεροδρόμια από τα οποία μπορούσαν να επιχειρήσουν, αλλά άγνωστο γιατί δεν κινητοποιήθηκαν.

3. Μετακινήθηκαν τέσσερα περιπολικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ 3527 με κωδικό 12-15, ΠΣ 1475 με κωδικό 12-30, Μάκρη 15 και Μάκρη 30) τα όποια ήταν σε επιφυλακή κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στην Κινέτα και αντικαταστάθηκαν από εθελοντικά οχήματα.

4. Δεν ξεκίνησε επιχείρηση εκκένωσης παρά την επισήμανση από το πλήρωμα του ελικοπτέρου S 64 – N 154 στις 5.09 μ.μ. πως «η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια, σε περίβολο σπιτιών».

5. Παρότι δεν είχαν κινητοποιηθεί σωστά τα εναέρια μέσα και είχαν γίνει λάθη στην κινητοποίηση των επίγειων μέσων, παρότι δεν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, καθυστέρησε και η εφαρμογή του σχεδίου για την έγκαιρη διάσωση κατοίκων και επισκεπτών στο Μάτι. Τα πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος έμεινα αναξιοποίητα. Στα γεγονότα αυτά (και αυτό είναι το σημαντικό) συγκλίνουν τόσο η εισαγγελική διάταξη όσο και το πόρισμα του ανακριτή. Πάντα με βάση τη δουλειά του πραγματογνώμονα της υπόθεσης (επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος), και του τεχνικού συμβούλου οικογενειών των θυμάτων που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας (Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος).

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι έχει συντελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. (Υπενθυμίζουμε πως έχασαν τις ζωές τους 102 άνθρωποι και ζουν με εγκαύματα άλλοι 31).

Ο ανακριτής εκτιμά ό,τι στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη κατά συρροή.

Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς. Είμαι σίγουρος πως κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά και το καθήκον τους. Έχοντας στο μυαλό τους τα πρόσωπα των μικρών παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα. Των παππούδων και των γονέων τους, που έφυγαν μαζί τους ή έμειναν πίσω μόνοι. Βιώνοντας ότι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας που δάκρυσε. Εκείνων που κλαίνε ακόμη και θα το κάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments