Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπής της σε τζαμί θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού

Γιώργος Παπανδρέου για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπής της σε τζαμί θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού
Γιώργος Παπανδρέου για Αγιά Σοφιά: "Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ" τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και σημειώνει ότι «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

«Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως πολλαπλά αρνητική. Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών. Τα ιστορικά μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως κτήμα της ανθρωπότητας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει από τον ακραίο εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Παράλληλα ο Ερντογάν σχολίασε ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς θα προχωρήσει

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στα εγκαίνια της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις χθες Σάββατο 11 Ιουλίου.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και Αγιά Σοφιά και επέλεξε να πει και πάλι τα ίδια που αναπαράγει τελευταία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι από τη στιγμή που ο λαός είναι μαζί του τότε έχει το δίκιο με το μέρος του. Παράλληλα είπε ότι έκανε το σωστό όπως αντίστοιχα έγινε στη Συρία και τη Λιβύη.

Το σημαντικότερο κομμάτι της ομιλίας του ήταν όταν ανέφερε ότι δεν θα δώσει σημασία σε αυτούς που αντιδρούν και θα προχωρήσει τα σχέδια του παρά την διεθνή κατακραυγή. «Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για την εικαστική μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν ειδικά χαλιά για να κρύψουν τις αγιογραφίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments