Συρία

Συρία
Η Συρία είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας.

Η Συρία, που υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946. Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, με πραξικόπημα του υποστράτηγου Σαλάχ Τζεντίντ, η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπάαθ ανέτρεψε τον μετριοπαθή μπααθιστή Αμίν αλ Χαφίς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1964, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Νουρ αντ Ντιν αλ Ατασί και τέσσερις ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε κυβέρνηση από μαρξιστές γνωστούς ως «Κινέζους», λόγω φιλομαοϊκής απόκλισης.

Το πραξικόπημα σηματοδότησε σκλήρυνση της συριακής φράξιας στους κόλπους του παναραβικού μπααθικού κόμματος, με παρακλάδια στο Ιράν, το Λίβανο και την Ιορδανία. Το υπουργείο Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα συγκέντρωσε όλη την εξουσία στα χέρια του. Το 1969, το συριακό καθεστώς συγκλονίστηκε από τη διαμάχη των «εθνικιστών» με τους «προοδευτικούς» για τον έλεγχο της εξουσίας. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η προτεινόμενη από τους εθνικιστές συγχώνευση των ενόπλων δυνάμεων Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας. Η κρίση ξέσπασε ανοικτά στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στρατοπέδων της Φατάχ στα περίχωρα της Δαμασκού, στην οποία η συριακή πολεμική αεροπορία δεν προέβαλε ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Η διαφορά δυναμικότητας δεν ήταν η μόνη εξήγηση: στις κατηγορίες των αντιπάλων του, ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των εθνικιστών, στρατηγός (της Αεροπορίας) Χαφέζ αλ Άσαντ, απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δημιουργία κοινής ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των τριών γειτονικών αραβικών κρατών. Για να γίνει πιο πειστικός, ο Άσαντ διέταξε τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις να περικυκλώσουν τα κυβερνητικά και κομματικά κτίρια, κατηγορώντας παράλληλα τους προοδευτικούς ότι δεν είναι παρά ενεργούμενα της Μόσχας. Οι γραμμές της αντιπαράθεσης ήταν πλέον καθαρές: στο πλευρό των προοδευτικών συντάχθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός και σε εκείνο των εθνικιστών οι ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο Άσαντ έδιωξε τους πλέον ευάλωτους από τους αντιπάλους του από τον κομματικό μηχανισμό και, κυρίως, από τον πιστό στους προοδευτικούς Τύπο.

Ωστόσο, καμία από τις δύο φατρίες δεν υπερίσχυσε απόλυτα. Παράλληλα, στο γειτονικό Ιράκ το κλυδωνιζόμενο καθεστώς προώθησε τη δική του λύση για «ένωση» των δύο κρατών, προκαλώντας διεθνώς φόβους για ενδοαραβικό πόλεμο. Μοιραία, η μόνη διέξοδος για τους Σύρους ήταν μία συμβιβαστική λύση, στην οποία περιλήφθηκαν σχεδόν όλες οι θέσεις του Άααντ πλην της προσέγγισης με τη Δύση. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ έγινε τελικά πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 • Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου του 2007 το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο κέρδισε 172 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι κέρδισαν τις υπόλοιπες 78.
 • Η συμμετοχή ήταν της τάξεως του 56,12% και εξελέγησαν 30 γυναίκες υποψήφιες, όσες ακριβώς και στις εκλογές του 2003. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για νοθεία και για συμμετοχή μόλις 10%.
 • Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση.
 • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 είναι οι νεκροί, μισοί από τους οποίους είναι πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας. Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου η πόλη Χομς σήμερα είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη.
 • Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Συρία σχετικές ειδήσεις:

 • Διαγωνισμός παραμυθιού: Το βραβείο κέρδισε η 9χρονη Σουζντέλ Μουσλίμ από τη Συρία

  Μία 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία κερδίζει σε διαγωνισμό παραμυθιού και ονειρεύεται το μέλλον της

  Διαγωνισμός παραμυθιού: Η μικρή προσφυγοπούλα από τη Συρία, η Σουζντέλ Μουσλίμ, κέρδισε το βραβείο στον θεσμό που οργανώθηκε για πρώτη φορά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας για Ελλάδα και Κύπρο. Στην Ελλάδα βρίσκεται από τα τέσσερά της χρόνια, πιο πολύ της αρέσει η θάλασσα ενώ όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δασκάλα Γαλλικών.

  Διαγωνισμός παραμυθιού: Το βραβείο κέρδισε η 9χρονη Σουζντέλ Μουσλίμ από τη Συρία
 • Έκρηξη στη Βηρυτό: Στην Κύπρο ψάχνουν τον Ρώσο που μετέφερε τα εκρηκτικά στο Λίβανο

  Στην Κύπρο ψάχνουν τον Ρώσο που μετέφερε με το πλοίο του τα εκρηκτικά στη Βηρυτό

  Έκρηξη στη Βηρυτό: Οι 3.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που προκάλεσαν την καταστροφή στην πόλη του Λιβάνου, είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές της χώρας πριν από εφτά χρόνια από ένα πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου εφοπλιστή, που διαμένει στην Κύπρο

  Έκρηξη στη Βηρυτό: Στην Κύπρο ψάχνουν τον Ρώσο που μετέφερε τα εκρηκτικά στο Λίβανο
 • Αναστασιάδης Πούτιν: Κριτική από τον γερμανικό Τύπο για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

  Κριτική από τον γερμανικό Τύπο στον Αναστασιάδη για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

  Αναστασιάδης Πούτιν: Η Süddeutsche Zeitung κάνει κριτική στον Κύπριο πρόεδρο για την επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

  Αναστασιάδης Πούτιν: Κριτική από τον γερμανικό Τύπο για το τηλεφώνημα στον Πούτιν
 • Και μετά ήρθαν οι Ρώσοι

  Και μετά ήρθαν οι Ρώσοι

  Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την αμερικάνικη αποτυχία να ανασχεθεί η επιθετική εξάπλωση της Ρωσίας. Αναλύει πως οι Ρώσοι έχουν «πλασαριστεί» σε μια σειρά από μέτωπα, ενώ σχολιάζει και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη σύγκρουση. Τέλος, ρίχνει τα «καρφιά» του προς την ΕΕ που σε λίγο θα καλεί τη Ρωσία «να διευθετήσει ενδοευρωπαϊκές διαφορές και διαφωνίες στις Συνόδους Κορυφής».

  Λάμπρος Kαλαρρύτης
 • Λάμπρος Kαλαρρύτης
 • Και μετά ήρθαν οι Ρώσοι
 • Συμβαίνει τώρα: Στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας

  Στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας

  Ακάρ ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας για επιθεώρηση.

  Συμβαίνει τώρα: Στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας
 • Τουρκική λίρα ευρώ: Καταρρέει το νόμισμα της Τουρκίας – Θυμίζει μέρες του 2018

  Καταρρέει η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ - Η κατάσταση θυμίζει το 2018

  Τουρκική λίρα ευρώ: Μέρες του 2018 ζει η Τουρκία, καθώς η λίρα καταρρέει σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

  Τουρκική λίρα ευρώ: Καταρρέει το νόμισμα της Τουρκίας – Θυμίζει μέρες του 2018
 • Barbaros Τουρκία: Πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε

  Πληροφορίες ότι το Barbaros απέπλευσε - Κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ

  Barbaros Τουρκία: Η ένταση κλιμακώνεται ξανά. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε προς την κυπριακή ΑΟΖ.

  Barbaros Τουρκία: Πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε
 • Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: «Δεν θα ανεχθώ τακτικές εκβιασμού»

  Αναστασιάδης προς Τουρκία: «Δεν θα ανεχθώ τακτικές εκβιασμού»

  Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: Μήνυμα έστειλε στη γειτονική χώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την είδηση ότι θα στείλει το Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Νίκος Αναστασιάδης Τουρκία: «Δεν θα ανεχθώ τακτικές εκβιασμού»