Άποψη

Πόλεμος λάσπης και στο βάθος εκλογές

Πόλεμος λάσπης και στο βάθος εκλογές
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τον «πόλεμο λάσπης» που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να σκέφτεται να προσχωρήσει στη γραμμή Σαμαρά που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να παραπεμφθεί σε Εξεταστική Επιτροπή, ενώ επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό.

Η παραπομπή Παππά σε Εξεταστική Επιτροπή είναι περίπου δεδομένη. Χθες για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Συνιστά αυτό αλλαγή στην θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσχώρηση στην γραμμή Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ που θέλει να “τελειώνουμε με την Αριστερά”.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποβαθμίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και χρησιμοποιεί την Προανακριτική σαν κομματικό εργαλείο. Μπορεί και το κάνει αφενός γιατί διαθέτει υπεροπλία στα Μέσα Ενημέρωσης και αφετέρου γιατί η υπόλοιπη αντιπολίτευση νομίζει ότι η μετατροπή της πολιτικής ζωής σε έναν ατέλειωτο βούρκο και απαξίωση των θεσμών είναι μικρά αντισταθμίσματα αν είναι να απομειωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκομίσουν τα κομματικά τους οφέλη.

Η κυβερνητική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί να πλήξει το “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς” και να αποδομήσει την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα να κόψει τους θεσμικούς δρόμους επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως είχε συμβουλεύσει ο Μάκης Βορίδης, με την γνωστή δημοκρατική του ευαισθησία… Δεν διστάζει προς τούτο η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες μεθόδους όπως οι παράνομες καταγραφές του Νίκου Παππά από τον Σάμπυ Μιωνή.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η βλέποντας και κάνοντας τακτική, συνδέεται με εκλογές. Θα εξαρτηθεί από το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα που θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο. Από το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός και από τις συνέπειες στην οικονομία, από την μείωση του τουρισμού και την συνολική ύφεση.

Τα μηνύματα δεν είναι καλά για την κυβέρνηση. Ηθελημένα ή όχι με την πολιτική στην οικονομία, από την επομένη της πανδημίας δυσαρεστεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία έχουν αρχίσει και της γυρίζουν την πλάτη. Όμως η δυσαρέσκεια είναι η αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μία κυβέρνηση έχει μπει σε φάση αποδρομής. Χρειάζεται επιπλέον, να δημιουργηθεί στη κοινωνία η βάσιμη εντύπωση ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική δύναμη με συνολικό σχέδιο.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά στην διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών, τα πηγαίνει όμως πολύ καλά στην καταστροφή του αντιπάλου και της προοπτικής του να ανακάμψει. Στο πλαίσιο αυτό διατηρεί την αξιωματική αντιπολίτευση υπό πίεση, με Εξεταστικές, Προανακριτικές και κυρίως με την λάσπη που αναπαράγουν τα ΜΜΕ. Μόνο που με την δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης μπορεί να ποδηγετεί την κοινωνία για κάποιο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο ή μικρότερο δεν μπορεί να εξαπατά για πάντα. Αν και η πρόθεσή της κυβέρνησης που έχει προσχωρήσει στην ακροδεξιά αντίληψη είναι είναι “να τελειώνουμε οριστικά με την Αριστερά”.

Γι’ αυτό το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοικτό. Ότι κι αν λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι πρωθυπουργοί κάνουν εκλογές όταν μπορούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και να διαιωνίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments