Αθλητισμός

CAS Μάντσεστερ Σίτι: Δικαιώθηκαν οι «πολίτες» στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο

CAS Μάντσεστερ Σίτι: Δικαιώθηκαν οι «πολίτες» στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο
CAS Μάντσεστερ Σίτι: Είδηση έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι οι «πολίτες» πέρασαν αλώβητοι από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο και θα συμμετέχουν κανονικά στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Είδηση έκπληξη για πολλούς η δικαίωση της Μάντσεστερ Σίτι από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο αποφάσισε ότι οι «πολίτες» μπορούν να πάρουν μέρος στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έκοψε το αρχικό πρόστιμο από τα τριάντα εκατομμύρια στα δέκα εκατομμύρια. Έτσι η αγγλική ομάδα θα συμμετέχει κανονικά στο Champions League την επόμενη σεζόν.

Το CAS αποφάσισε πως τα αποδεικτικά στοιχεία, που παρουσίασε η Σίτι, για όλες τις κατηγορίες, από το Financial Fair Play μέχρι και την οικονομική ενίσχυση της ομάδας, με “πλάγιο” τρόπο από τους Άραβες ιδιοκτήτες, ήταν πειστικά ώστε να ακυρωθεί η τιμωρία του διετή ευρωπαϊκού αποκλεισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναγράφεται μάλιστα χαρακτηριστικά: “ενδεχομένως ορισμένες κατηγορίες ν’ αφορούν στοιχεία προ 5ετίας, συνεπώς δεν μπορούν να ληφθούν τώρα υπόψιν για να επέλθει νέα έρευνα και τιμωρία”.

Παράλληλα, τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιβληθεί ως πρόστιμο έγινα 10 εκατομμύρια κι έτσι η Σίτι σίγουρα στο επόμενο Champions League, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τα αστέρια της ομάδας να παραμένουν τελικά στο Μάντσεστερ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η τιμωρία  που επέβαλε το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της ΟΥΕΦΑ στη Μάντσεστερ Σίτι (διετής αποκλεισμός από τα Κύπελλα Ευρώπης και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ) για σοβαρές παραβάσεις του Financial Fair Play, έπεσε σαν κεραυνός σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η έρευνα της ΟΥΕΦΑ ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019, μετά από αντίστοιχη έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2018 (που διέρρευσε αργότερα και στα Football Leaks), σύμφωνα με την οποία η Μάντσεστερ Σίτι προσκόμισε «φουσκωμένα» και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδά της, κατά τον έλεγχο του FFP.

Με βάση τα στοιχεία που διέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν εκείνος που ουσιαστικά χρηματοδοτούσε την κεντρική χορηγία της «Etihad» κι ως εκ τούτου, δεν υπήρχαν επί της ουσίας έσοδα (επί του ποσοστού που επιβάλλουν οι κανονισμοί του FFP), αλλά απευθείας χρηματοδότηση από τον πανίσχυρο Άραβα επιχειρηματία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, από τη χορηγία 81,2 εκατ. ευρώ της περιόδου 2015-16 (για τη φανέλα, το γήπεδο και την ακαδημία της ομάδας), μόλις τα 9,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την «Etihad» και τα υπόλοιπα ήταν απευθείας χρηματοδότηση μέσω του «Abu Dhabi United Group», το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μανσούρ και κατέχει το 77% των μετοχών του συλλόγου.

Στην εν λόγω έρευνα του «Der Spiegel», ένα από τα βασικά έγγραφα που στοιχειοθέτησαν την υπόθεση, ήταν το email του οικονομικού διευθυντή της Μάντσεστερ Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας, το οποίο είχε επιβεβαιώσει τους παραπάνω αριθμούς, αναφέροντας «παρακαλώ σημειώστε πως από τα 67,5 εκατ. λίρες (σ.σ. 81,2 εκατ. ευρώ), μόνο τα 8 εκατ. λίρες (9,6 εκατ. ευρώ) προέρχονται από την “Etihad”». Το γερμανικό περιοδικό μάλιστα, ανέφερε στο δημοσίευμα του 2018, πως μέχρι το 2012 ο αγγλικός σύλλογος είχε επενδύσει με αυτή τη «διαδρομή», το ποσό των 127,5 εκατ. λιρών (153,5 εκατ. ευρώ) στα ταμεία του συλλόγου.

Η διοίκηση της Σίτι είχε αντιδράσει μετά από το γερμανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία εχθρική προς εμάς διαδικασία, η οποία ωστόσο αγνοεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments