Διεθνή

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί»

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί»
Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: Ως εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην απόφαση του τουρκικού Δικαστηρίου να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος αναφέρθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας τη σημασία της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δήλωσε:

«Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού».

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Έκλεισε για τους επισκέπτες γιατί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες ώστε να γίνει τζαμί

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή. Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία, θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934. Μάλιστα, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περιγράφει πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. «Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, επικρίνουν την κίνηση της μετατροπής. Πολλές εφημερίδες μάλιστα, κάνουν λόγο για απόφαση που ικανοποιεί τα ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments