Πολιτική

Μητσοτάκης Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιερώνυμο για το ζήτημα

Μητσοτάκης Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιερώνυμο για το ζήτημα
Μητσοτάκης Αγιά Σοφιά: Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, επικοινώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.

Για την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε μουσουλμανικός τέμενος, επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, την Κυριακή 12 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε διεξοδικά με τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας για τη “βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν κυβέρνηση και εκκλησία”.

Την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε νωρίτερα  ο κ. Ιερώνυμος:

Συγκεκριμένα δήλωσε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία, θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934. Μάλιστα, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Περιγράφει πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. «Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, επικρίνουν την κίνηση της μετατροπής. Πολλές εφημερίδες μάλιστα, κάνουν λόγο για απόφαση που ικανοποιεί τα ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments