Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: «Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης»

Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: «Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης»
Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εξέφρασε την αγωνία του για το ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης με τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή. Η εκδήλωση που έγινε σήμερα Πέμπτη με θέμα: «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» προφανώς «σημαδεύτηκε» από τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μνημείο σε τζαμί.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε εκτενώς την σχεδόν καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με συστηματικές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε με εκτενή τρόπο, τόσο στην τριμερή αμυντική συνεργασία που αναπτύσσεται από τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο στην περιοχή, όσο και στη στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνσή της το προσεχές διάστημα.

Ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και των τουρκικών προκλήσεων στο ΕΛΚ

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς και για τις υπόλοιπες κινήσεις της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments