Πολιτική

Κόντε Σύνοδος Κορυφής: «Βρισκόμαστε σε τέλμα – Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί»

Κόντε Σύνοδος Κορυφής: «Βρισκόμαστε σε τέλμα – Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί»
Κόντε Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολα θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Με δήλωσή του μέσω Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε,  αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή». “Εξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν»κατέληξε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόντε:

Τι προτείνει ο Σαρλ Μισέλ:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών. Συγκεκριμένα, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Την ίδια ώρα, ένας Ολλανδός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments