Πολιτική

Μητσοτάκης Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες
Μητσοτάκης Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στο Βέλγιο. Τι συζήτησαν οι δύο τους;

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θέματα στα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Επίσης, έκαναν ειδική μνεία στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να βρεθεί η “χρυσή” τομή και να δοθούν τα χέρια για αν προχωρήσει η πρόταση της Κομισιόν για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Σε αυτή συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τι προτείνει ο Σαρλ Μισέλ:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών. Συγκεκριμένα, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Την ίδια ώρα, ένας Ολλανδός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Ποια η στάση της Ελλάδας:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο. Πηγές αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Επίσης, τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70 – 30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments