Πολιτική

Κυβερνητικές θέσεις Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Κυβερνητικές θέσεις Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Κυβερνητικές θέσεις Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα Σάββατο είναι η δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, με την Ελλάδα να έχει ξεκάθαρη στάση.

Συνεχίζονται, για δεύτερη ημέρα σήμερα Σάββατο 18 Ιουλίου, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση

Και τα 27 κράτη – μέλη είναι στο τραπέζι και συζητούν για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο «αύριο», σε μια κρίσιμο Σύνοδο Κορυφής και την πρώτη δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της, θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προτάσσουν οι αρμόδιες πηγές. Ο κος Μητσοτάκης φαίνεται να ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων.

Ξεκάθαρη είναι όμως, η ελληνική πλευρά η οποία τάσσεται κατά του επιμερισμού 70 – 30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο. Τέλος, αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Με νέα πρόταση ο Σαρλ Μισέλ 

Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρουν πηγές, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές. Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments