Άποψη

Κάθαρση τώρα!

Κάθαρση τώρα!
Στις αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορά την τραγωδία στο Μάτι, αναφέρεται στο blog του στο pagenews.gr ο Γιάννης Αντύπας τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να πάρει το λόγο η Δικαιοσύνη. Διαφορετικά θα μιλάμε για αποτυχία.

Στον άνθρωπο ο πόνος συνήθως είναι προειδοποίηση του οργανισμού ό,τι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τηρουμένων των αναλογιών, στις κοινωνίες μια αποτυχία ή μια καταστροφή μπορεί να είναι ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος. Πως κάποιο «όργανο» δε δουλεύει σωστά. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 τα στοιχεία κυριολεκτικά… βγάζουν μάτι. Όσοι δεν έχετε ακούσει τα ηχογραφημένα που αποκάλυψε σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής» παρακαλώ να το κάνετε.

Ο (τότε) αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος λέει ό,τι έχει άνωθεν εντολές (σ.σ. από την τότε ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη) να θάψει την έρευνα για το Μάτι.

Να θάψει μια έρευνα με 102 νεκρούς! Όπως τις ώρες της τραγωδίας έκαναν πως δεν τους έβλεπαν. Και έβαζαν τον τότε πρωθυπουργό να ρωτά για τους ανέμους. Και για να το πετύχει ζητά από το εμπειρογνώμονα να κρύψει στοιχεία και να ρίξει την ευθύνη στον κακό μας τον καιρό και στον κακό μας τον εαυτό, τους ανέμους, τα αυθαίρετα κοκ. 

Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων ήταν να ξεσπάσει πολιτική θύελλα, αλλά η υπόθεση δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει «πίστα». Είναι μια αποτυχία στο πεδίο και μία υπόθεση με κακώς κείμενα στον φέροντα οργανισμό της Πολιτικής Προστασίας στη χώρας μας, που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Κανονικά θα πρέπει άμεσα να διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση, ώστε η ίδια η υπηρεσία να επιδιώξει την αυτοκάθαρση.

Να εντοπιστούν οι δεσμοί με το πολιτικό σύστημα και να κοπούν μαχαίρι. Να εντοπιστούν οι γκρίζες ζώνες στο εσωτερικό και να φωτιστούν. Γιατί, όπως λέει και ο τότε αρχηγός είναι… σωρός οι δικογραφίες. Για αλλοιωμένα πορίσματα, για πειραγμένες εκθέσεις, για εναέρια που έμεναν στο έδαφος στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αξιωματικών και άλλα τρομακτικά.

Προφανώς δε θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και η έρευνα για το Μάτι. Καθώς 102 αθώα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν να μάθουν γιατί αφέθηκαν χωρίς βοήθεια να πεθάνουν.

Και γιατί για ώρες οι αρμόδιες αρχές έκαναν πως δεν τους έβλεπαν. Προσπαθούσαν να το κρατήσουν μυστικό. Και το τρομακτικό είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ό,τι αν μπορούσαν δε θα είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν. Χωρίς καμία αναστολή. Χωρίς τύψεις. Θα μπορούσαν κάποιοι να συνεχίσουν τις καριέρες τους και τις ζωές του και να δέχονται… συγχαρητήρια για άλλες επιτυχίες. Όπως συνέβη με τον επιχειρησιακό υπαρχηγό στο Μάτι, ο οποίος στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και έγινε αρχηγός. Αδιανόητα πράγματα.

Η πρόκληση για τη Δικαιοσύνη, αλλά και το πολιτικό σύστημα, είναι τεράστια. Όλοι μαζί θα πρέπει να αποδείξουν ό,τι η Ελλάδα δεν είναι «αποτυχημένο κράτος». Ένα κράτος όπου οι δημοκρατικές αρχές δεν ελέγχουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Όπου υπάρχουν σκοτεινά σημεία διαφθοράς και συστημάτων εξουσίας πέραν της νομιμότητας. Γιατί, πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κράτος που δε θα διασφαλίσει την απόδοση δικαιοσύνης σε 102 νεκρούς; Και η αποτυχία, αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι μόνο του κράτους. Θα είναι όλων μας. Γιατί, αν επιτρέψουμε να συμβεί στο Μάτι, αύριο μπορεί εμείς να είμαστε θύματα μιας αντίστοιχης κατάστασης. Εγκληματικών παραλείψεων στο πεδίο και εγκληματικών συμπεριφορών/μεθοδεύσεων στο παρασκήνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments