Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Η μήνυση του πραγματογνώμονα κατά του πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής

Φωτιά στο Μάτι: Η μήνυση του πραγματογνώμονα κατά του πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής
Φωτιά στο Μάτι: Ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής υπέβαλε μήνυση κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής για εκβιασμούς και πιέσεις. Απίστευτοι οι διάλογοι.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσιος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου και κάθε άλλου συναυτουργού (αν αποκαλυφθεί), για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιότσιος, μοναδική επιδίωξη του πρώην αρχηγού του ΠΣ ήταν ο εξαναγκασμός του, μέσω απειλών και παράνομων πράξεων να συντάξει και να υποβάλει «ψευδή πραγματογνωμοσύνη, δηλαδή «αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια» έτσι ώστε να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου.

Κίνητρο των παράνομων ενεργειών του κ. Ματθαιόπουλου, κατά τον μηνυτή, ήταν «η απόκρυψη της αλήθειας για την φονική πυρκαγιά και συνακόλουθα η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν… καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».

Απίστευτοι διάλογοι

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο, όταν ξεκίνησε την έρευνα του και άρχιζε να διαβιβάζει αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώθηκε επ΄ αυτών ο πρώην αρχηγός του ΠΣ και του είπε χαρακτηριστικά: «Τι μαλακίες είναι αυτές που ζητάς, κάνε τον μαλάκα», φοβούμενος ότι τα έγγραφα που ζητούσε θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων.

Την 20η Σεπτεμβρίου 2018 ο κ. Λιότσιος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρώην αρχηγό του ΠΣ προκειμένου να τον επισκεφθεί στο γραφείο του. Πράγματι όταν πήγε στο γραφείο του, στο οποίο δεν υπήρχε άλλο τρίτο πρόσωπο, άρχισε να εξαπολύει απειλές σε βάρος, «με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα» και να υποβάλλω «ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς τν αντικειμενική επιστημονική αλήθεια».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΣ μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα «προκειμένου να δεχθώ να συντάξω ψευδή έκθεση πραγματογνωμοσύνης», ενώ έκανε λόγο για κίνδυνο δυσμενών μεταθέσεων αν δεν ακολουθούσε τις συμβουλές του καθώς και για κατασκευή ποινικών ευθυνών σε βάρος του μηνυτή, αν δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς του.

Έκανε όμως και αναφορά σε παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικού του ΠΣ άφησαν αβοήθητους συναδέλφους τους κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν και να περιορίσουν την πυρκαγιά (στις περιπτώσεις Κυθήρων και Μάνης). Εξάλλου, επισημαίνει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος προσπάθησε να τον εξαναγκάσει να αναφέρει στην έκθεσή του ότι αιτία της καταστροφής ήταν η ταχύτητα της πυρκαγιάς. Στη μηνυτήρια αναφορά παρατίθενται απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των απειλών και εκβιασμών που δέχθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ουδεμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων και προσπάθειας συσκότισης έκανε ο κ. Λιότσιος στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι, την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Στις 182 σελίδες της πραγματογνωμοσύνης του, ο κ. Λιότσιος περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο που μπορεί να ευθύνεται για όσα έγιναν.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της μήνυσης εδώ

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments