Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής Πέτσας: «Εθνική επιτυχία η συμφωνία»

Σύνοδος Κορυφής Πέτσας: «Εθνική επιτυχία η συμφωνία»
Σύνοδος Κορυφής Πέτσας: Ιστορική χαρακτήρισε την συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως αποτελεί εθνική επιτυχία για τη χώρα μας. Δήλωσε πως δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο αλλά για συμφωνία με κάποιους κανόνες.

Ενθουσιασμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τον λευκό καπνό στις Βρυξέλλες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως πρόκειται για μια ιστορική μέρα ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «εθνική επιτυχία» και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα «εφόσον επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».

Όσον αφορά τη μείωση των επιχορηγήσεων, ο κ. Πέτσας είπε ότι απλώς άλλαξε η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, «αλλά το ποσό για την Ελλάδα είναι τελικά μεγαλύτερο».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς και πως η Ελλάδα έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο αυτές τις 5 ημέρες των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε για πρώτη φορά θα υπάρξει χρηματοδότηση με κοινό μηχανισμό, κάτι που όπως είπε αποτελεί βήμα και προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο

Απέρριψε τις αιτιάσεις περί νέου μνημονίου, λέγοντας ότι οι κανόνες είναι κοινοί για όλους τους εταίρους και δεν υπάρχει βέτο στις εκταμιεύσεις. «Όχι κάτι μνημονιακό αλλά κάτι με κανόνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και πρόσθεσε ότι -αν και ακόμη μένει να διευκρινιστεί, τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα εντός του 2020 και θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες που έγιναν ήδη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ποια η πρόταση του Σαρλ Μισέλ:

Οι «27» είπαν το «ναι» στη νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη πρόταση θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Συνολικά δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 750 δις. Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι τα 750 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντληθούν με την έκδοση, για πρώτη φορά, κοινού ευρωπαϊκού χρέους που θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρις ευρώ. Επίσης τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκταμίευση θα συνδέεται με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία των «27».

Για το Μάτι

Σχετικά με τις αποκαλύψεις της Καθημερινής για το Μάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως την υπόθεση θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη και εάν υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων θα εξεταστεί σε επίπεδο Βουλής.

Χαρακτήρισε τραγικά και ανήκουσα τα όσα ακούγονται στους αποκαλυπτικούς διαλόγους και για Κύθηρα και Μάτι και πως έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο δικαιοσύνης έρευνες και για αυτές τις υποθέσεις. Σε διοικητικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν υπηρετεί πλέον στην Πυροσβεστική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments