Διεθνή

Κολομβία: Ελικόπτερο συνετρίβη στη ζούγκλα – Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

Κολομβία: Ελικόπτερο συνετρίβη στη ζούγκλα – Τουλάχιστον 9 οι νεκροί
Κολομβία: Τουλάχιστον 9 είναι οι νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου Black Hawk στη ζούγκλα της Κολομβίας. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, έκανε λόγο για «αεροπορικό δυστύχημα».

Θρήνος στην Κολομβία ύστερα από πτώση ελικοπτέρου H-60 Black Hawk, που συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Ο στρατός της χώρας εντόπισε τα πτώματα των εννέα από τους 11 στρατιωτικούς που κήρυξε αγνοούμενους. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 17 στρατιωτικοί όταν συνετρίβη σε διακλάδωση του ποταμού Ινίριδα, στο όριο των περιφερειών Γκουαβιάρε και Βοπές.

Ο πρώτος απολογισμός που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το γενικό επιτελείο έκανε λόγο για 11 αγνοούμενους και έξι τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν στην Μπογοτά.

«Δυστυχώς, βρήκαμε τα πτώματα των εννέα μελών του προσωπικού μας», ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου. Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε εξέφρασε την οδύνη του για αυτό το «δυστύχημα» μέσω Twitter και επιβεβαίωσε ότι έγινε κατά τη διάρκεια «επιχείρησης εναντίον των παράνομων». Αργότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, ο Ντούκε μίλησε για πολύ «δύσκολη στιγμή», εξαίροντας «τον ηρωισμό των στρατιωτών και των αστυνομικών μας».

Το επιτελείο από την πλευρά του δεν έχει διευκρινίσει εάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε ή κατέπεσε εξαιτίας βλάβης, ούτε ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων δύο στελεχών του που είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως αγνοούνταν. Σύμφωνα με τον στρατό, συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον αποστατών των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και συνεχίζουν να δρουν σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης καλλιέργειες κόκας και άλλων φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ναρκωτικών. «Διενεργείται έρευνα για να διευκρινιστούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα γεγονότα», ανέφερε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, ο στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο, μετέβη προσωπικά σε στρατιωτική βάση κοντά στον τόπο της συντριβής, ώστε να συντονίσει «τους ελιγμούς για να εντοπιστούν και να ανακτηθούν οι αγνοούμενοι». Από την μεριά του, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, έκανε λόγο για «αεροπορικό δυστύχημα».

Σημειώνεται πως στην περιοχή του ποταμού Ινίριδα, στρατηγικής σημασίας ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών, δρα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αποστατών των FARC, υπό τη διοίκηση του «Ιβάν Μορντίσκο», σε συμμαχία με τον «Χεντίλ Ντουάρτε», άλλο ηγέτη των πρώην ανταρτών που είχε αρχικά συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία από το 2012 ως το 2016 στην Κούβα. Αργότερα, ο Ντουάρτε εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία και οργάνωσε την ενοποίηση μονάδων της πρώην οργάνωσης αναρτών που απέρριψαν τη συμφωνία η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην ηγεσία των FARC και τον πρώην πρόεδρο (2010-2018) Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γι’ αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments