Οικονομία

Έκπτωση ενοίκια: Παράταση στις δηλώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο

Έκπτωση ενοίκια: Παράταση στις δηλώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο
Έκπτωση ενοίκια: Έως τις 31 Αυγούστου 202 παίρνει παράταση η υποβολής των δηλώσεων μεταβολής μισθώματος για Ιούλιο και Αύγουστο.

Άμεσα ανταποκρίθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για επέκταση της καταληκτικής προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μεταβολής μισθώματος. Δηλαδή τις δηλώσεις COVID-19. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησε από την ΑΑΔΕ να παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση του Ιουλίου μέχρι τουλάχιστον τις Ιουλίου καθώς και να συνεχιστεί η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης και για το πρώτο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου, ανεξάρτητα από το χρόνο πίστωσης του συμψηφιζόμενου ποσού.

Έτσι, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020 η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τη μεταβολή του μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ η ίδια προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2020 ισχύει και για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου. Στη βάση αυτή η αποδοχή των δηλώσεων COVID-19 από τους ενοικιαστές θα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ προχώρησε σε διευκρινήσεις για το ποια μισθώματα μειώνονται κατά 40%:

  • Τα μισθώματα των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή της αρχής ή έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού, για τους παρακάτω μήνες.
  • Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος ΣΣ εργαζομένου, και εφόσον συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.
  • Τα μισθώματα της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων των ως άνω εργαζομένων, και εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των γονέων συνεχίζει να τελεί σε ανατολή.
  • Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας ναυτικών, εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Επίσης οι εκμισθωτές δικαιούνται:

  • Διευκρίνιση (του αυτονόητου) ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της μείωσης του 40%, παρά μόνον το εισπραχθέν 60%.
  • Φορολογικό συμψηφισμό ποσοστού 30% από την απώλεια του 40% των ενοικίων, με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης 2019 ή του ΕΝΦΙΑ 2020.
  • Διαδικαστικά κάθε εκμισθωτής θα δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός του Ιουνίου 2020 τις ενεργές μισθώσεις του και τα ποσά μείωσης που υπέστη σε κάθε μια από αυτές, τα οποία και θα αποδεχθούν οι μισθωτές, ρητά ή και σιωπηρά αν δεν εναντιωθούν στη δήλωση του εκμισθωτή.
  • Για τα φυσικά πρόσωπα/εκμισθωτές των παραπάνω επιχειρήσεων και εργαζομένων, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά τέσσερις (4) μήνες και για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί των σχετικών οφειλών που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11.3.2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31.7.2020 και μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments